Κορονοϊός: Ακόμη 10 μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Δείτε σε ποιες περιοχές

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Ακόμη 10 κρούσματα του μεταλλαγμένου βρετανικού ιού έφεραν στη επιφάνεια οι εργαστηριακές έρευνες του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Συνεχίζεται η ταυτοποίηση μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού σε  όλη την Ελλάδα, γεγονός το οποίο φέρνει καθημερινά στην επιφάνεια την πραγματική εικόνα της διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών. Τα 10 νέα στελέχη εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Κρήτη και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα στην Κρήτη.

Στο σύνολο μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 72 κρούσματα, όλα της βρετανικής παραλλαγής, ενώ 3 έχουν βρεθεί και στη Βόρεια Ελλάδα.

Το απόγευμα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργαστούν -στην νεότερη συνεδρίασή τους στις 7.00 μμ- τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Πώς λιανεμπόριο και βρετανικός ιός κλείνουν ξανά την Αττική – Τι λένε οι επιδημιολόγοι

Σκληρό lockdown στην Αττική βρίσκεται προ των πυλών

Η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η αυξητική τάση στις νοσηλείες στη χώρα, με την παράλληλη παρουσία των νέων μεταλλαγμένων -και πιθανότατα πιο μεταδοτικών- ιών, έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στην απόφαση να επαναξιολογήσουν τα μέτρα

Ιδιαίτερα προβληματίζει η Αττική. Γι’ αυτό στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί η πιθανότητα να εφαρμοστεί σκληρό lockdown στην πρωτεύουσα, με επιστροφή του λιανεμπορίου στο click away και να μην επιτραπεί το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γυμνασίων και Λυκείων.

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνει στο iatropedia.gr, ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά:

“Θα βρεθούμε το απόγευμα για να αποφασίσουμε αν θα μπει στο “κόκκινο” η Αττική. Θα δούμε πως θα πάνε και σήμερα τα κρούσματα και θα αποφασίσουμε. Θα συζητήσουμε για το λιανεμπόριο δηλαδή πιθανή επιστροφή στο click away στην Αττική και θα δούμε τι θα γίνει με τα Λύκεια. Θέλουμε να δούμε και την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών σε ποιες περιοχές είναι”, σημειώνει.

Μητσοτάκης: «Περιορίζουμε τις δραστηριότητες όταν αναζωπυρώνονται τα κρούσματα»

Νωρίτερα σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβολίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς εξήγησε, σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης πως «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».