Κορονοϊός: Πώς λιανεμπόριο και βρετανικός ιός κλείνουν ξανά την Αττική – Τι λένε οι επιδημιολόγοι

  • Γιάννα Σουλάκη
λιανεμπόριο
Σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς διαπιστώνεται αυξητική τάση του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές, με πρώτη την Αττική. Το απόγευμα οι λοιμωξιολόγοι, θα βάλουν “στο μικροσκόπιο” τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα νέα στοιχεία για την εξάπλωση του βρετανικού μεταλλαγμένου ιού, για να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης (28/1) οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα εξετάσουν τα νεότερα δεδομένα της επιδημίας.

Αυτά δείχνουν απότομη άνοδο των κρουσμάτων, με περισσότερες από 800 μολύνσεις τις τελευταίες δύο ημέρες πανελλαδικά. Σε συνδυασμό με την άνοδο του δείκτη θετικότητας πάνω από το 4, αλλά και την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, η χώρα μπαίνει ξανά σε συναγερμό.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων μπαίνει κυρίως η Αττική, στην οποία εντοπίζονται σχεδόν τα μισά, από τα συνολικά ημερήσια περιστατικά. Η ταυτόχρονη παρουσία “διάσπαρτων” κρουσμάτων του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην πόλη της Αθήνας -η οποία βρίσκεται πλέον σε αυξημένη κινητικότητα- πιθανόν δρομολογήσει δύσκολες αποφάσεις: επιβολή σκληρού lockdown και επιστροφή του λιανεμπορίου στο click away.

Δείτε επίσης: Κικίλιας: Τα μισά ενεργά κρούσματα στην Αττική – Τι είπε για τις καθυστερήσεις και τα εμβόλια

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων -προγραμματισμένο από την κυβέρνηση για την ερχόμενη Δευτέρα (1/2)- απομακρύνεται ξανά, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, στην απογοήτευση.

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνει στο iatropedia.gr, ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά:

“Θα βρεθούμε το απόγευμα για να αποφασίσουμε αν θα μπει στο “κόκκινο” η Αττική. Θα δούμε πως θα πάνε και σήμερα τα κρούσματα και θα αποφασίσουμε. Θα συζητήσουμε για το λιανεμπόριο δηλαδή πιθανή επιστροφή στο click away στην Αττική και θα δούμε τι θα γίνει με τα Λύκεια. Θέλουμε να δούμε και την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών σε ποιες περιοχές είναι”, σημειώνει

Δείτε επίσης: Σκληρό lockdown στην Αττική εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι – Eπιστροφή click away και αμφίβολο το άνοιγμα των σχολείων

Χατζηχριστοδούλου: “Χάθηκε ο έλεγχος με τα μαγαζιά – Φοβόμαστε τον μεταλλαγμένο ιό”

Το μέγεθος της διασποράς του βρετανικού στελέχους του κορονοϊού -εκτός από την Αθήνα, την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα- και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα φανεί πιθανότατα το απόγευμα μέσα από τα νέα στοιχεία που θα δώσει στη δημοσιότητα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το γεγονός μάλιστα ότι ο ιός εμφανίζεται πιο μεταδοτικός, βάζει σε υπαρκτό κίνδυνο το πρόσφατο άνοιγμα της οικονομίας, αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, κυρίως στην πολυπληθή Αττική.

“Ξεφεύγει η κινητικότητα με το λιανεμπόριο. Ίσως φταίει το μήνυμα που πήρε ο κόσμος με το άνοιγμα κι όχι το ίδιο το λιανεμπόριο. Δηλαδή πήραν το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να “ξεσαλώσουμε”. Τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται κανονικά από τα καταστήματα, δηλαδή ο αριθμός των πελατών και όλα τα υπόλοιπα. Όμως, πολλοί βγαίνουν έξω για να κάνουν βόλτες. Συναντιούνται και εντός σπιτιού και εκτός σπιτιού. Έχουν εκλάβει το μήνυμα “ψωνίζω”, ως “χαλαρώνω”, τονίζει ο Καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου.

Στην πρωτεύουσα καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια περιστατικά του κορονοϊού, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ΙΙΒΕΑΑ εντόπισε 18 κρούσματα της μετάλλαξης της Μεγάλης Βρετανίας “διάσπαρτα” στην κοινότητα.

“Πρέπει να δούμε πόσο έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη, να δούμε σε ποιες περιοχές έχει πάει σε όλη την Ελλάδα και δεν ξέρουμε καλά καλά πόσο πιο μεταδοτικός είναι ο καινούργιος ιός. Αυτό το 50% αύξηση στο R (σ.σ. μεταδοδικότητα), πρέπει να δούμε πως εκφράζεται στην Ελλάδα και εάν σίγουρα ισχύει. Δεν το ξέρουμε ακόμα”, σημειώνει ο κ. ειδικός.

Οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων, στο άνοιγμα του λιανεμπορίου;

Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, λέει ο Επιδημιολόγος: “Δεν το ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Στη φάση αυτή είναι οριακό. Μετά τις 10 μέρες θα φανεί τι ακριβώς γίνεται με το λιανεμπόριο και την επίπτωσή του στα κρούσματα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξητική τάση τώρα. Μπορεί να αυξήθηκε με το λιανεμπόριο. Αλλά σας ξαναλέω: κυρίως με αυτό που γίνεται γύρω από το λιανεμπόριο. Με την κινητικότητα δηλαδή”, τονίζει με έμφαση.

Ως προς την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης που έχει μπει στη ζωή μας, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, δεν πιστεύει όπως λέει, ότι ακόμα κι αν είναι πιο μεταδοτική, είναι και πιο θανατηφόρα.

“Σίγουρα αν έχεις αυξημένη μεταδοτικότητα έχεις και αυξημένους θανάτους, αλλά όχι ότι ο ιός ο ίδιος προκαλεί αναλογικά περισσότερους θανάτους. Είναι λίγο διφορούμενο, δεν είναι τεκμηριωμένο ακόμα. Και το ECDC (σ.σ. Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων) έχει πάρει αποστάσεις από αυτό. Μπορεί να το “χρησιμοποίησε” η Βρετανία για να δικαιολογήσει τα μέτρα που πήρε”, λέει.

Δείτε επίσης – Moderna: Ετοιμάζει τρίτη «ενισχυτική» δόση για να καλύψει και τις μεταλλάξεις

Ευρώπη και εμβόλια

Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες που στηρίζαμε στους εμβολιασμούς για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, φαίνεται να συναντούν σημαντικά προσκόμματα. Οι εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι δυσάρεστες, με τις προμήθειες των εμβολίων να λιγοστεύουν και την ΕΕ να βρίσκεται σε διαμάχη με τις φαρμακευτικές εταιρείες, σημειώνει ο επιστήμονας:

“Όλη η Ευρώπη είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, η Πορτογαλία καταρρέει οι εμβολιασμοί δεν είναι ικανοποιητικοί πουθενά. Στην Ισπανία και την Τσεχία τους σταμάτησαν. Δύσκολα, πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ευθύνη της ΕΕ δεν νομίζω να υπάρχει. Εδώ είναι εμπορικές συμφωνίες. Ήρθε ξαφνικά μια άλλη χώρα (σ.σ. Μ. Βρετανία) και έδωσε στην εταιρεία περισσότερα χρήματα για να αγοράσει τα εμβόλιά της και ενδεχομένως δεν ήταν καλά “δεμένη” η συμφωνία που έκαναν. Και πως θα μπορούσε εδώ που τα λέμε να ήταν και απόλυτα “δεμένη”; Ήταν προοπτική συμφωνία και υποθετική φαντάζομαι”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Δείτε επίσης – AstraZeneca: Κρίσιμες εξελίξεις μετά την άκαρπη συνάντηση με την Κομισιόν – Στο 75% η μείωση των εμβολίων

Να σημειωθεί ότι οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν στη χώρα, θα ληφθούν σε δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το πρωί της Παρασκευής (29/1) και θα ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.