Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κρούσματα, εισαγωγές και διασωληνωμένοι ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Περισσότερα από 55.000 κρούσματα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας. Σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους διασωληνωμένους ασθενείς.

Σημαντική αύξηση κατά 23% παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυξήθηκαν επίσης τα νέα κρούσματα, αλλά και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, εξ άλλου, ήταν τριψήφιος ο αριθμός των θανάτων. Ωστόσο υποχώρησε λίγο ο δείκτης μεταδοτικότητας.

Τα νέα δεδομένα έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία της πανδημίας την 41η εβδομάδα του έτους (10-16 Οκτωβρίου 2022).

Διαβάστε ακόμα Νίκος Τζανάκης: Διπλάσιες οι νοσηλείες και τετραπλάσια τα πραγματικά κρούσματα – Σε ποιες Π.Ε. αυξάνεται το ιικό φορτίο 

Σάλος με εργαστήριο στη Βοστώνη που δημιούργησε σούπερ-θανατηφόρο κορωνοϊό Όμικρον

Όπως αναφέρει, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν το διάστημα αυτό ήταν συνολικά 55.242 (5.295 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (ήταν 51.184). Το 21% των περιστατικών ήταν επαναλοιμώξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.081.981, εκ των οποίων το 52% αφορά γυναίκες. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 38 έτη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για όλη τη χώρα υπολογίζεται, βάσει των κρουσμάτων, σε 0,97 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 1,09).

Νεκροί και διασωληνωμένοι

Την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικώς 107 θάνατοι ασθενών COVID-19 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 109). Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 10 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Είναι μειωμένος κατά 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι 13 από τους ασθενείς που κατέληξαν (ποσοστό 12%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο κορωνοϊός έχει κοστίσει συνολικώς τη ζωή 33.3  ασθενών. Το 96% από τους ασθενείς αυτούς έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα ή/και είχαν ηλικία 70 ετών και άνω. Η μέση ηλικία τους ήταν 80 ετών.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι έως το τέλος της εβδομάδας ήταν 74 (την περασμένη εβδομάδα ήταν 62). Το 58,1% είναι άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 73 έτη. Το 95,9% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εισαγωγές και εξιτήρια

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανήλθαν σε 1.351 (την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.102). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 193 ασθενείς την ημέρα. Ήταν αυξημένος κατά 23% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (ήταν 157,3).

Μικρή περαιτέρω αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των εξιτηρίων. Από τα νοσοκομεία εξήλθαν συνολικώς 968 ασθενείς (ή 138 άτομα κατά μέσον όρο την ημέρα). Ο αριθμός αυτός είναι κατά 10% υψηλότερος απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, θετικό ήταν το 7,96% των διαγνωστικών τεστ (μοριακά και rapid) που διενεργήθηκαν την ίδια εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,31%.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα στην ελληνική επικράτεια

Στους πίνακες που ακολουθούν παρατίθεται το σύνολο των κρουσμάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός την εβδομάδα 10-16 Οκτωβρίου 2022 ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας. Αναφέρεται επίσης η αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού και η ποσοστιαία μεταβολή (αρνητική ή θετική) σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (3-9 Οκτωβρίου 2022).

κορωνοϊός

Φωτογραφία: iStock