Κορωνοϊός: 7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Θωρακίστε το ΕΣΥ, όχι με εθελοντές και χειροκροτήματα»

 • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αφιερωμένη στους νοσηλευτές και το υγειονομικό προσωπικό, "αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη για ένα ενισχυμένο και ασφαλές ΕΣΥ", αναφέρει κείμενο με εκατοντάδες υπογραφές από υγειονομικούς του δημόσιου τομέα, αλλά και πολίτες.

Κείμενο διαμαρτυρίας το οποίο υπογράφουν 429 υγειονομικοί, αλλά και 103 πολίτες έδωσαν στη δημοσιότητα εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Σ’ αυτό αναφέρονται τα προβλήματα και οι παραλείψεις που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στον υγειονομικό τομέα.

Διαβάστε το κείμενο:

«Μπροστά στην υγειονομική κρίση από τον ιο SARS-CoV-2 που βρίσκεται και στη χώρα μας, πέρα από την απαραίτητη ατομική ευθύνη, η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη οφείλει να θωρακίσει το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όχι με παλαμάκια και εθελοντές. Πραγματικά, ουσιαστικά και υπεύθυνα. Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι αποδεκατισμένοι, χωρίς εφόδια, χωρίς όπλα.

Σήμερα, ένα μήνα μετά την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας, το Σύστημα Υγείας παραμένει ανοχύρωτο:

 • Χωρίς υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για τους επαγγελματίες υγείας
 • Υποστελεχωμένο απο ειδικευόμενους και εδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό
 • Υποβαθμισμένο όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας των ΜΕΘ με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε κλίνες, εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης
 • Εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία όλης της χώρας, εξακολουθούν να  καταγγέλλουν κωμικοτραγικές καταστάσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο. Κάθε Νοσοκομείο λειτουργεί αυτοβούλως.
 • Οι Διοικήσεις των περισσότερων Νοσοκομείων αντί να λύνουν προβλήματα υλικών, να πιέζουν για προσλήψεις, να εκπονούν ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, λειτουργούν ως μαριονέτες του κρατικού γαλάζιου μηχανισμού, δίνοντας την εικόνα ότι στα Νοσοκομεία, όλα δουλεύουν ρολόι.
 • Την ίδια ώρα, φέρνουν από την πίσω πόρτα τους ιδιώτες εργολάβους με απευθείας αναθέσεις, ενώ συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες και τις διώξεις εις βάρος εργαζομένων.

Οι προβληματικές οδηγίες του ΕΟΔΥ…

για  την μείωση της προληπτικής καραντίνας του υγειονομικού προσωπικού από 14 σε 7 ημέρες
για τους χειρισμούς του υγειονομικού προσωπικού στην  περίπτωση ελλείψεων του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκα  υψηλής αναπνευστικής προστασίας,γάντια,προστατευτική ποδία κτλ) δείχνουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού σχεδιασμού.

ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ :

Άμεσο εφοδιασμό και ενίσχυση των ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας του προσωπικού του ΕΣΥ.

 • Προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες.
 • Αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με την τοποθέτηση επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα
 • Ένταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων στο Δημόσιο σύστημα για την εξέταση δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων  κορονοϊού
 • Αξιοποίηση των δημόσιων δομών της ΠΦΥ προκειμένου να αποσυμφορηθούν και τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας
 • Τη λήψη στοχευμένων μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους άστεγους, τους τοξικοεξαρτημένους, τους ψυχικά ασθενείς, τους πρόσφυγες-μετανάστες. Διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων  στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις.
 • Την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης ρύθμισης για καραντίνα 7 ημερών στους συναδέλφους που θα νοσήσουν

Σαν μαχόμενοι υγειονομικοί, που δίνουμε την καθημερινή μάχη υπό αντίξοες συνθήκες εδώ και πάρα πολλά χρόνια σας δηλώνουμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Γνωρίζουμε τον κίνδυνο να είμαστε οι πρώτοι που θα νοσήσουν. Σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό είναι τουλάχιστον 130 και πάνω από 500 συνάδελφοί μας έχουν τεθεί διαδοχικά σε καραντίνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση, πριν να είναι αργά, να διασφαλίσει με σοβαρότητα και χωρίς επικοινωνιακούς χειρισμούς, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΕΣΥ. ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ

#στηριζουμετοΕΣΥ #προσληψειςστοΕΣΥτωρα #ανοιγμακλινωνΜΕΘ#μενουμεσπιτι