Κορονοϊός: 5 επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων απαντούν στους αρνητές της μάσκας και του κορονοϊού

  • Γιάννα Σουλάκη
αρνητές
Παρά τις διαρκείς και αγόγγυστες προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι οι επιστήμονες από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και μέχρι σήμερα, για τη σαφή και έγκυρη ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 και την ανάγκη συμμόρφωσης με τις οδηγίες και τα μέτρα, πολλοί είναι όσοι αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα.

Στους “αμφισβητίες του κορονοϊού” προστέθηκαν και οι “αρνητές της μάσκας”, οι οποίοι με το πρόσχημα της έναρξης των σχολείων διαδηλώνουν κατά του μέτρου και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να κάνουν χρήση της προστατευτικής μάσκας στο σχολείο.

Το iatropedia.gr απευθύνθηκε σε 5 μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων) του Υπουργείου Υγείας.

Δείτε τι απαντούν στους αρνητές της μάσκας και της ύπαρξης του κορονοϊού.

Δείτε επίσης - Κορονοϊός: «Είναι μεγάλο ψέμα!» – Διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά της «ιατρικής τυραννίας»

Παγώνα Λάγιου: “Κάποιοι είναι πολύ δύσπιστοι για να ακούσουν τα επιστημονικά δεδομένα”

Η Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Harvard, Παναγιώτα Λάγιου, τονίζει ότι οι αρνητές της μάσκας και του κορονοϊού θα πρέπει να πειστούν:

“Πιστεύω ότι είναι λάθος η προσέγγιση που υπάρχει απέναντι σ' αυτή την μερίδα των ανθρώπων. Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να τους βάλεις απέναντι και να τους κατηγορήσεις. Πρέπει να προσπαθήσεις να τους εξηγήσεις. Κάποιοι από αυτούς είναι -δυστυχώς- πολύ δύσπιστοι στο να καθίσουν και να ακούσουν τα δεδομένα που έχουμε. Όλη η προσπάθεια που γίνεται, είναι για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες και με τις δυνατότητες που έχουμε η μάσκα είναι το όπλο μας, για να μπορέσει να “ανοίξει” η κοινωνία. Τα σχολεία δεν μπορούν να μείνουν κλειστά εσαεί. Ή η υπόλοιπη ζωή. Η μόνη λύση -μαζί με τα μέτρα της υγιεινής και της απόστασης όπου είναι εφικτό- είναι οι μάσκες.

Λένε ότι τα παιδιά βασανίζονται κι αυτή είναι μια πολύ ισχυρή φράση. Ενδεχομένως τα παιδιά ξεβολεύονται, όπως ξεβολευόμαστε όλοι, γιατί είναι κάτι που δεν το έχουμε συνηθίσει. Αλλά δεν θα έλεγα ότι βασανίζονται. Ούτε κανείς θέλει να βασανίζει παιδιά. Τα παιδιά είναι η προτεραιότητα όλων μας και η έννοια μας είναι να τα προφυλάξουμε. Όπως θα τα προστατεύαμε ιδανικά, κρατώντας τα στο σπίτι χωρίς να έρχονται σε επαφή με κανέναν. Λύνεται το πρόβλημα έτσι; Θέλουμε μια γενιά αγραμμάτων; Θέλουμε μια γενιά ανθρώπων που δεν έχουν κοινωνικές επαφές; Δεν νομίζω ότι το θέλει κανείς για τα παιδιά του αυτό!”

Δημήτρης Παρασκευής: “Η μάσκα θα προστατεύσει τα παιδιά και από τη γρίπη”

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, τονίζει την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Θα πρέπει να αναλογιστούν αυτοί οι άνθρωποι ότι η χρησιμότητα της μάσκας είναι τα παιδιά να προστατεύσουν τα άλλα παιδιά και συνεπώς είναι απαραίτητο -τη στιγμή μάλιστα που είναι το βασικό μέτρο προστασίας- έτσι ώστε να περιοριστεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

Δεν αφορά λοιπόν, μόνο τη δική μας προστασία, αλλά και την προστασία γενικά των υπόλοιπων συνανθρώπων μας που βρισκόμαστε στο ίδιο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους γονείς και να πείσουμε τα παιδιά για την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά η χρήση της μάσκας έχει και εκπαιδευτικό ρόλο και επίσης έχει κι ένα άλλο θετικό: Θα τα προφυλάξει και από άλλους αναπνευστικούς ιού, όπως ο ιός της γρίπης”.

Θάνος Δημόπουλος: “Πρέπει να αποφεύγονται από τα ΜΜΕ να υπερτονίζονται οι επιστημονικές διαφοροποιήσεις”

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος υποστηρίζει ότι οι αναπόφευκτες επιστημονικές ασάφειες που υπήρξαν σχετικά με τον νέο κορονοϊό κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, πυροδότησε -αδίκως- αυτές τις αιρετικές απόψεις για την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για μια νέα ασθένεια, η οποία παρουσιάζει πολλά ερωτηματικά και επίσης, φαίνεται ότι πρόκειται για μια συστηματική νόσο, είναι αναμενόμενο και επιστημονικά αποδεκτό, ότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, όσον αφορά διάφορα θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα, καθώς επίσης, και μέσα πρόληψης. Αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα, την ενθάρρυνση απόψεων οι οποίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Επομένως η δικιά μας η θέση πρέπει να είναι η παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων με έναν σαφή, διαφανή και επιστημονικά μεν, αλλά κατανοητό τρόπο.

Και αυτό, επίσης, έχει μεγάλη σημασία και από τα ΜΜΕ. Και πρέπει να αποφεύγει κανείς να τονίζει ή να υπερτονίζει ορισμένες διαφοροποιήσεις στις απόψεις ή τις θέσεις των επιστημόνων, οι οποίες μπορεί να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή να διογκώνονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν απόψεις αιρετικές κατά κάποιον τρόπο.

Δημιουργείται, δηλαδή, μια αμφιθυμία με τη διαφοροποίηση στον χρόνο απόψεων και τοποθετήσεων, που δίνουν λαβή σε ανθρώπους που θέλουν να σκέφτονται διαφορετικά ή αιρετικά να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους”

Αθανάσιος Τσακρής: “Οι αρνητές του ιού και οι πολέμιοι της μάσκας θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία – Χρειάζεται διαφάνεια στην επικοινωνία”

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζει από την πλευρά του ότι οι αρνητές του κορονοϊού βάζουν την κοινωνία σε κίνδυνο και προτείνει λύσεις.

“Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων απέναντι στις βεβαιότητες κάποιων ψευτο-προφητών. Η επιστημονική γνώση απέναντι σε ένα κύμα φημών και διαδόσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει. Οι ρίζες του προβλήματος φτάνουν μέχρι το ντιμπέιτ για το ποιο είδος διατροφής είναι το πιο καλό για την υγεία μας και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Όμως στην περίπτωση της σημερινής πανδημίας, οι αρνητές του ιού και οι πολέμιοι της μάσκας δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό τους αλλά και το κοινωνικό σύνολο – όλους μας. Οι θεωρίες συνωμοσίας φύονται και θεριεύουν πάνω στο πρόσφορο έδαφος της ημιμάθειας και της παραπληροφόρησης. Άρα, η λύση είναι μία: σωστή και έγκυρη ενημέρωση, με απλό και σαφή τρόπο. Ενημέρωση που να απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με επιστημονικό λόγο που να λύνει όλες τις απορίες τους, χωρίς να χάνει την αμεσότητά του. Και, φυσικά, διαφάνεια, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Πολιτείας και τη στρατηγική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τις αλλαγές των υποδείξεων για τη χρήση της μάσκας, τις οποίες κάποιοι χρησιμοποιούν ως άλλοθι για τη μη χρήση της, η εξήγηση είναι απλή: έχουμε να κάνουμε με έναν ιό άγνωστο, κάθε μέρα μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα για τη «συμπεριφορά» του, νέα επιστημονικά στοιχεία συγκεντρώνονται διαρκώς. Στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα, όπως αυτά που έχουμε τώρα. Και σήμερα το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η μάσκα προστατεύει και εμάς, και τους γύρω μας”.

Κοτανίδου Αναστασία: “Όσο ασχολούμαστε, το κίνημα των αρνητών διογκώνεται”

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει κανένας να πείσει κανέναν, αλλά να αφήσουμε τα γεγονότα να εξελιχθούν.

“Εγώ δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κάτι για να τους πείσουμε για τη χρήση της μάσκας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να τους αναφέρουμε κι όσο δεν έχουνε βήμα, σιγά – σιγά αυτό το κίνημα θα φθίνει. Αυτή είναι η άποψή μου. Εάν ασχολούμεθα τόσο πολύ μαζί τους, τους δίνουμε βήμα κι αυτό το κίνημα θα διογκώνεται", τονίζει η ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ