Κορωνοϊός: 435 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας – 1.200 νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Σχεδόν ένα στα δέκα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι ενεργά, ενώ αρκετές δεκάδες ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην χώρα μας που εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επιπλέον, εκατοντάδες ασθενείς εξακολουθούν να έχουν ενεργή λοίμωξη.

Αυτό αποκαλύπτουν τα συνολικά στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού που παρουσίασε προ ολίγου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη έως και τις 19 Ιουλίου 2020, καταγράφηκαν στην χώρα μας 4.007 κρούσματα. Από τα κρούσματα αυτά:

  • 435 είναι ενεργά
  • 1.030 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία
  • 2.347 άτομα έχουν αναρρώσει στο σπίτι
  • 195 ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή

Τα εισαγόμενα κρούσματα

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο νέος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε μεταξύ άλλων σε 295 ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας με αεροπλάνο, πλοίο ή αυτοκίνητο. Περισσότερο από το 76% αυτών των κρουσμάτων προέρχονται από τέσσερις βαλκανικές χώρες. Οι χώρες αυτές είναι η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία.

Στην πραγματικότητα, μέσα σε 19 ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέβαλλαν σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού το 13,9% των ατόμων που ήλθαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:

  • Στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 τεστ και βρέθηκαν 105 θετικά
  • Στα λιμάνια έγιναν 6.119 τεστ και βρέθηκαν 4 θετικά
  • Στα χερσαία σύνορα έγιναν 23.497 τεστ και βρέθηκαν 186 θετικά

Από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα, τα 53 είναι ακόμα ενεργά. Οι 207 από τους ξένους υπηκόους έχουν πλέον επιστρέψει στις πατρίδες τους. Τέλος, 35 άτομα είναι ανενεργά και βρίσκονται ακόμα στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε επίσης για ποιον λόγο ξαναρχίσει η συστηματική ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό (θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα). Όπως είπε, σκοπός είναι να ενημερώνεται ο πληθυσμός αξιόπιστα για την πορεία της επιδημίας και «για το πως εξελίσσεται η κοινή μας προσπάθεια».