Κορωνοϊός: 31 οι ασθενείς στη χώρα μας – Εκατονταπλάσια από τα επίσημα, τα κρούσματα παγκοσμίως

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Στα 31 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα! Μεγάλη διασπορά έχει κάνει ο κορωνοϊός στην ΑχαΪα και την Ηλεία. Από τους 24 συνταξιδιώτες του 67χρονου στην Πάτρα, οι 21 βρέθηκαν θετικοί!

Αύξηση κρουσμάτων αναμένεται στην Ελλάδα και παγκοσμίως τις επόμενες μέρες! Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα 21 νέα κρούσματα προέκυψαν από την ιχνηλάτηση που έγιναν στους συνταξιδιώτες του 67χρονου από την Αμαλιάδα, του ένατου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας. Από τα 24 άτομα που έχουν ήδη εξεταστεί, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Σε ό,τι αφορά στην ιχνηλάτηση, έχουν ήδη εντοπιστεί 400 επαφές και έχει γίνει έλεγχος σε άτομα που πληρούσαν τα επιδημιολογικά κριτήρια.

Με τα 21 νέα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών στην Ελλάδα σκαρφαλώνει στους 31. Από τους ασθενείς αυτούς, οι τρεις νοσηλεύονται με πνευμονία στο νοσοκομείο, με την κατάσταση του 67χρονου να είναι η πιο σοβαρή απ’ όλες. Οι άλλοι δυο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία και τους χορηγείται κοκτέιλ φαρμάκων που έχει κριθεί ιδανικό.

Από τους 21, οι έξι ασθενείς νοσηλεύονται με ελαφρύτερα συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι καλή. Οι υπόλοιποι 12 είναι στο σπίτι τους, σε απομόνωση και τους έχουν δοθεί οδηγίες αν εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ.

Τσιόδρας: Αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Προσέθεσε ότι ο ιός δεν έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ μετά από έρευνα Κινέζων επιστημόνων. Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί, είπε, σημειώνοντας πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται και ταχύτατα από άτομα με χαμηλή συμπτωματολογία.

Κατά τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, έστω κι αν τα χαρακτήρισε “καθ’ υπερβολήν”, είχαν σκοπό να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ζήτησε ψυχραιμία, λέγοντας πως η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη απ’ όλες. “Χρειάζεται πολλή ψυχραιμία, να δούμε με ηρεμία τα πράγματα και να μην σπείρουμε επιδημία πανικού”, είπε.

Σημείωσε, δε, ότι ο κόσμος και ειδικά οι πολίτες των περιοχών όπου υπάρχουν κρούσματα, πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Δεν χρειάζεται πανικός, είπε και σημείωσε ότι ιατρική βοήθεια αναζητούν όσοι είναι βαριά περιστατικά της νόσου, ενώ ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα παραμένουν υπό παρακολούθηση στο σπίτι τους και σε συνεννόηση με το γιατρό τους.