Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα σήμερα. Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Σταθερά αυξημένα τα νέα κρούσματα στη χώρα μας. Ολοένα περισσότεροι ασθενείς εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι. Ηλικίας κάτω από 65 ετών σχεδόν οι μισοί από αυτούς.

Αυξημένος είναι και σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Το πιο ανησυχητικό δεδομένο όμως είναι πως αυξάνονται καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά πλέον και οι διασωληνώσεις ασθενών.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί από τους διασωληνωμένους ασθενείς έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών. Μάλιστα οι 5 από αυτούς έχουν ηλικία 18-39 ετών.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της πανδημίας ο νέος κορωνοϊός έχει διαγνωστεί στη χώρα μας σε 474.366 ανθρώπους. Από τους ανθρώπους αυτούς οι 12.890 έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι οκτώ κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο. Το 95,1% όσων έχασαν τη ζωή τους έπασχαν από υποκείμενο νόσημα ή/και είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός τις τελευταίες επτά ημέρες:

  • Τα 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • Τα 1.402 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Συνολικά, στις μονάδες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 133 ασθενείς, όταν πριν από τέσσερις ημέρες (στις 20 Ιουλίου) ήταν 121. Από τους 133 ασθενείς, σχεδόν δύο στους τρεις (το 60,2%) είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 88% πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή/και έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

Το 48,2% των διασωληνωμένων ασθενών (οι 64 από τους 133) έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών. Πέντε από αυτούς (οι τέσσερις είναι γυναίκες) έχουν ηλικία 18-39 ετών. Οι υπόλοιποι έχουν ηλικία 40-64 ετών (38 άνδρες και 26 γυναίκες).

Κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών – Επτά εξιτήρια από την εντατική

Από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα, 2.785 ασθενείς νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Ο αντίστοιχος αριθμός χθες ήταν 2.778, επομένως ακόμα επτά ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από την εντατική το τελευταίο 24ωρο.

Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές, έγιναν 178 το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 22,76% σε σύγκριση με χθες. Ο μέσος όρος εισαγωγών της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και πλέον ανέρχεται σε 152. Και να φανταστεί κανείς ότι πριν από τρεις εβδομάδες, στις 4 Ιουλίου, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 36!

Συνολικά, η μέση ηλικία των ανθρώπων που νόσησε ο κορωνοϊός στη χώρα μας είναι τα 41 έτη. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία όσων έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι τα 78 έτη. Ο νεότερος ασθενής ήταν λίγων μηνών και ο γηραιότερος 106 ετών.

Σημειώνεται πως η μέση ηλικία των ασθενών που νόσησε ο κορωνοϊός μειώνεται αργά αλλά σταθερά. Στις αρχές του μήνα ήταν τα 43 έτη.

 

Φωτογραφία: iStock