Κορωνοϊός: 13 νέα κρούσματα τα 6 σε χώρους συνάθροισης – Τα συλλυπητήρια για τον Δημήτρη Κρεμαστινό

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Χαμηλά τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα και σήμερα, ενώ από τα 13 νέα κρούσματα του ιού, τα 6 εντοπίστηκαν σε χώρους συνάθροισης. Στα 2.691 τα συνολικά στη χώρα και 2 νέοι θάνατοι για τον νέο κορωνοϊό, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο καθηγητής, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, η οποία από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, μεταφέρθηκε δια στόματος του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη . Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντως, εξέφρασε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ από την πλευρά της πολιτικής προστασίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη διεξαγωγή μελέτης στο εμβόλιο της φυματίωσης (BCG), ώστε να αποδειχθεί αν έχει πραγματικά προστατευτική δράση έναντι της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδία, αναφέρθηκε  ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως είπε, διερευνάται καθώς έχει φανεί επιδημιολογικά ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός, υπήρχαν και λιγότερα περιστατικά κορονοϊού. «Ωστόσο, κάτι που βλέπουμε επιδημιολογικά, δεν σημαίνει ότι ισχύει και ανοσολογικά, ειδικά σε μία τόσο σύνθετη κατάσταση, όπως είναι η πανδημία που η κάθε χώρα λαμβάνει τα δικά της μέτρα και σε διαφορετικούς χρόνους», σχολίασε ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Αναλυτικά τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα μας

Κρούσματα

Από τα 2.691 κρούσματα το 53,5% αφορά άνδρες.

  • 603 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • 1349 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

  • η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
  • οι 9 (28%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • τo 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 85.

 Θάνατοι

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 2 θάνατοι, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 150 θανατηφόρα κρούσματα στη χώρα.

  • οι 40 (26,7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
  • το 93,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 94.291 κλινικά δείγματα.

Να σημειωθεί ότι η ενημερωση για την πορεία της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα θα συνεχιστεί με άλλη μορφή. Το επόμενο διάστημα η ενημέρωση θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Τις υπόλοιπες ημέρες θα υπάρχει γραπτή ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και θα δίνεται στη δημοσιότητα περίπου την ίδια ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ