Κορωνοϊός: 1.820 νέα κρούσματα σήμερα. Ακόμα 9 νεκροί. Στους 159 οι  διασωληνωμένοι

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Σταθερά αυξημένα τα νέα κρούσματα σήμερα, σε σύγκριση με τη χθεσινή μέρα. Το 42% των διασωληνωμένων έχει ηλικία κάτω των 60 ετών. Κατέληξαν ακόμα εννέα ασθενείς. Στους 159 οι διασωληνωμένοι.

Ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του στη χώρα μας. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε ιλιγγιώδης αριθμός κρουσμάτων τα οποία, μάλιστα, είναι λίγο περισσότερα απ’ όσα χθες. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματά του ανήλθαν σε 1.820, από 1.797 που ήταν χθες.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται στους νέους, κυρίως στις ηλικίες κάτω των 39 ετών. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους (πάνω από το 99%) είναι ανεμβολίαστοι.

Το τελευταίο 24ωρο εννέα ακόμα ασθενείς δεν κατόρθωσαν να νικήσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο, αυξήθηκαν και τα εξιτήρια από τις εντατικές. Μειώθηκε επίσης για μία ακόμα ημέρα ο αριθμός όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 430.960. Οι 12.763 από τους ασθενείς αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Το 95,2% όσων κατέληξαν έπασχαν από υποκείμενο νόσημα ή/και είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

Επιπλέον, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών:

  • 147 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • 1.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Από τους 159 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι δύο στους τρεις (το 68,6%) είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. To 88,1% των διασωληνωμένων ασθενών πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή/και έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

Το 42,5% των ασθενών (οι 66 από τους 159 διασωληνωμένους) έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τρεις ασθενείς ηλικίας 18-39 ετών.

Αυξάνονται οι εισαγωγές

Από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα, 2.713 ασθενείς νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Ο αντίστοιχος αριθμός χθες ήταν 2.709, επομένως ακόμα τέσσερις ασθενείς πήραν εξιτήριο από την εντατική το τελευταίο 24ωρο.

Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν και πάλι. Έφθασαν τις 59, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22,92%. Εχθές εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 45 ασθενείς.

Δυστυχώς, έχει αρχίσει να αυξάνεται ο μέσος όρος των εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου. Πλέον είναι 45, έναντι 41 χθες και 39 πριν από δύο ημέρες.

Συνολικά, η μέση ηλικία των ανθρώπων που νόσησε ο κορωνοϊός στη χώρα μας είναι τα 43 έτη. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία όσων έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι τα 78 έτη. Ο νεότερος ασθενής ήταν λίγων μηνών και ο γηραιότερος 106 ετών.

 

Φωτογραφία: iStock