Κοροναϊός: Πάνω από 64.000 τα κρούσματα – Στην Ιαπωνία κατέληξε 80χρονη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από το νέο κορονοϊό. Η Ιαπωνία η τρίτη χώρα εκτός Κίνας που καταγράφει θάνατο από τον ιό.  Πλησιάζουν τα 600 τα κρούσματα εκτός Κίνας.

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει έως τώρα τον θάνατο σχεδόν 1.400 ανθρώπων, ενώ έχει νοσήσει πάνω από 64.000. Μόλις 7.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει και έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Επιπλέον, στην Ιαπωνία κατέληξε 80χρονη γυναίκα από τον ιό.

Χθες Πέμπτη, μόνο στην επαρχία Hubei της ηπειρωτικής Κίνας κατέληξαν ακόμα 116 ασθενείς. Ο κοροναϊός έχει προσβάλλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην επαρχία αυτή, καθώς σε αυτή βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας. Πρόκειται για την πόλη Wuhan, που μετρά τους περισσότερους νεκρούς και κρούσματα απ’ οποιαδήποτε άλλη κινεζική πόλη.

Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές του Hubei, χθες κατέγραψαν ακόμα 4.823 περιστατικά. Επιπλέον, άλλοι 1.685 ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνολικά στο Hubei, 1.318 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 51.986. Η πλειονότητα από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι 36.719 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 4.131 ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο. Οι 1.685 από τους ασθενείς νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα Κοροναϊός: Εκατοντάδες άνθρωποι νεκροί σε ένα 24ωρο – Πάνω από 60.000 τα κρούσματα

Σε ολόκληρη την ηπειρωτική Κίνα, τα συνολικά κρούσματα είναι πλέον 63.851, όπως ανακοίνωσε η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC). Ωστόσο εξαιτίας διπλοεγγραφών στους νεκρούς στο Hubei, οι ασθενείς που κατέληξαν είναι λιγότεροι απ’ ό,τι αναφερόταν τις προηγούμενες ημέρες. Ανέρχονται πλέον σε 1.380, σύμφωνα με την NHC.

Επιπλέον, 10.204 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Υπάρχουν επίσης 10.109 ύποπτα κρούσματα που διερευνώνται.

Το πρώτο θύμα στην Ιαπωνία

Τρεις άνθρωποι εξ άλλου έχουν καταλήξει εκτός Κίνας, με πιο πρόσφατη την απώλεια 80χρονης γυναίκας στην Ιαπωνία.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας  Katsunobu Kato, η γυναίκα νοσηλευόταν από την 1η Φεβρουαρίου. Ο κοροναϊός Covid-19 της είχε προκαλέσει πνευμονία, αλλά αυτό έγινε επιβεβαιώθηκε μετά τον θάνατό της.

Η γυναίκα κατοικούσε στο προάστιο Kanagawa κοντά στο Τόκιο. Ήταν η πεθερά ενός ταξιτζή που επίσης νόσησε από τον ιό.

Εκτός από την άτυχη ηλικιωμένη, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε χθες δύο ακόμα κρούσματα του κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν 50άρη γιατρό που εργάζεται σε ένα νοσοκομείο της δυτικής Ιαπωνίας και έναν 20άρη που ζει στην πόλη Chiba, κοντά στο Τόκιο.

Κανένας από τους δύο άνδρες δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες, ούτε ήρθε σε επαφή με Κινέζους. Οι ιαπωνικές Αρχές φοβούνται ότι αυτά αποτελούν ενδείξεις πως ο κοροναϊός εξαπλώνεται στο εσωτερικό της χώρας τους.

Διαβάστε ακόμα Ο νέος κοροναϊός έχει αποδεκατίσει το Wuhan, την πόλη-επίκεντρο της επιδημίας

Συνολικά στην Ιαπωνία έχουν διαγνωστεί 28 κρούσματα του ιού. Άλλα 218 έχουν καταγραφεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Yokohama από τις 3 Φεβρουαρίου.

Η παγκόσμια εικόνα

Συνολικά, εκτός ηπειρωτικής Κίνας ο νέος κοροναϊός έχει προσβάλλει 581 ανθρώπους. Τα κρούσματα αυτά έχουν καταγραφεί σε 24 χώρες και τρεις ημιαυτόνομες περιοχές της Κίνας (Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Ταϊβάν). Όπως προαναφέρθηκε, τρεις από τους ασθενείς κατέληξαν.

Έτσι, τα κρούσματα του κορωνοϊού Covid-19 παγκοσμίως είναι πλέον τουλάχιστον 64.432 και τα θύματά του 1.383.