Ο νέος κοροναϊός έχει αποδεκατίσει το Wuhan, την πόλη-επίκεντρο της επιδημίας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Το 75% των θανάτων από το νέο κοροναϊό έχουν καταγραφεί στο Wuhan. Έχει επίσης τα μισά παγκόσμια κρούσματα της επιδημίας.

Την πόλη Wuhan (Ουχάν) απ’ όπου ξεκίνησε την επέλασή του, έχει αποδεκατίσει ο νέος κοροναϊός Covid-19. Στην πόλη αυτή έχει καταγραφεί το 55% των κρουσμάτων και το 75% των θανάτων από τον ιό στην Κίνα. Στο Wuhan νοσηλεύεται επίσης το 65% των ασθενών που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ο κοροναϊός Covid-19 έχει κτυπήσει ανελέητα την πόλη που, όπως όλα δείχνουν, τον «γέννησε». Σε μία ανοικτή λαϊκή αγορά του Wuhan πιστεύεται ότι ο κοροναϊός μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, δίνοντας το έναυσμα σε μία επιδημία που έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γράψει Κινέζοι γιατροί στις σημαντικότερες ιατρικές επιθεώρησης (NEJM, JAMA, Lancet), τα πρώτα κρούσματα πνευμονίας από τον νέο κοροναϊό άρχισαν να αναφέρονται στο Wuhan στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Έκτοτε, ο κοροναϊός Covid-19 εξαπλώθηκε σαν τη φωτιά. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) της Κίνας, μόνο στην ηπειρωτική Κίνα είχαν καταγραφεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 59.804 κρούσματα του ιού. Άλλα 572 είχαν καταγραφεί σε 24 χώρες και 3 ημιαυτόνομες περιοχές της Κίνας (Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Μακάο). Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 60.376.

Διαβάστε ακόμα Κοροναϊός: Εκατοντάδες άνθρωποι νεκροί σε ένα 24ωρο – Πάνω από 60.000 τα κρούσματα

Από τα κρούσματα αυτά, τα 32.994 είναι ασθενείς που αρρώστησαν στο Wuhan. Οι 1.036 από αυτούς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. Και αυτό, τη στιγμή που συνολικά σε όλη την Κίνα έχουν καταγραφεί 1.367 θάνατοι (υπάρχουν δύο ακόμα νεκροί στο Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 242 ασθενείς που κατέληξαν χθες Τετάρτη, οι 216 νοσηλεύονταν στο Wuhan.

Τα σοβαρά περιστατικά και τα εξιτήρια

Απ’ όλους τους ασθενείς στην Κίνα, οι 8.030 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Από αυτούς, οι 5.426 νοσηλεύονται στο Wuhan. Επιπλέον, κάτι λιγότερο από 6.000 (5.911) άνθρωποι έχουν αναρρώσει και έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομείο. Ωστόσο στο Wuhan έχουν γίνει καλά μόλις 1.915 ασθενείς (το 32% του συνολικού αριθμού).

Στην ίδια πόλη, τέλος, υπάρχουν ακόμα 4.904 ύποπτα κρούσματα, όταν σε όλη την Κίνα ανέρχονται σε 13.435.

Το Wuhan είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Hubei της Κίνας. Είναι επίσης η πολυπληθέστερη πόλη της Κεντρικής Κίνας, καθώς έχει πληθυσμό πάνω από 11 εκατομμύρια κατοίκους. Ο πληθυσμός της το καθιστά επίσης την ένατη πολυπληθέστερη πόλη ολόκληρης της Κίνας.

Από χθες, οι Αρχές της επαρχίας Hubei αποφάσισαν να συνυπολογίζουν στον αριθμό των κρουσμάτων:

  • Όσα έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις
  • Όσους ασθενείς έχουν όλα τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό Convid-19, αλλά δεν έχουν βγει ακόμα τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Οι Αρχές είπαν πως έκαναν αυτή την αλλαγή για να επιταχυνθεί η απομόνωση και η αντιμετώπιση των εξαιρετικά ύποπτων περιστατικών.