Κοροναϊός: Πάνω από 2.400 νεκροί – 1.800 κρούσματα εκτός Κίνας

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Τουρίστες από τη Νότια Κορέα βρέθηκαν μολυσμένοι με τον ιό όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Στα 79 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία. Πλησιάζουν τα 79.000 τα παγκόσμια κρούσματα. Στους 2.463 οι παγκόσμιοι θάνατοι.

Ο νέος κοροναϊός συνεχίζει την επέλασή του και ως φαίνεται έχει δημιουργήσει «θύλακες» κρουσμάτων σε περιοχές έξω από την Κίνα. Νότια Κορέα και Ιαπωνία έχουν ήδη εκατοντάδες κρούσματα, ενώ στην Ιταλία το τελευταίο διήμερο καταγράφηκαν 76 νέα περιστατικά. Εξίσου ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι Νοτιοκορεάτες ασθενείς είχαν ταξιδεύσει νωρίτερα τον Φεβρουάριο στην Ιερουσαλήμ.

Στην Κίνα, ενώ είχε καταγραφεί σημαντική μείωση των κρουσμάτων την Παρασκευή, το Σάββατο αυξήθηκαν εκ νέου. Ακόμα 97 άνθρωποι, εξ άλλου, έχασαν τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Εν τω μεταξύ, στη Νότια Κορέα αυξάνονται τα κρούσματα και τα θύματα. Τα περιστατικά πλέον έχουν ξεπεράσει τα 550. Στο Ιράν επίσης αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα, αλλά και οι νεκροί.

Στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι ταξιδιώτες στο Ισραήλ ήταν 9 και βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Οι Νοτιοκορεάτες αυτοί είχαν επισκεφθεί ιερούς χώρους όπως τον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και το Σπήλαιο των Πατριαρχών στην Δυτική Όχθη.

«Η πιθανότητα να έχει μολύνει ο κοροναϊός πολίτες του Ισραήλ έχουν αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Moshe Bar Siman Tov, γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Όπως εξήγησε, οι εννέα τουρίστες από τη Νότια Κορέα επέστρεψαν στην πατρίδα τους στις 15 Φεβρουαρίου. Το ταξίδι τους στο Ισραήλ είχε διαρκέσει οκτώ ημέρες. Οι υγειονομικές Αρχές εικάζουν ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς θα ήταν ήδη μολυσμένοι όταν ταξίδευσαν στο Ισραήλ. Ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Ήδη οι Αρχές του Ισραήλ έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους εννέα ταξιδιώτες (π.χ. ξεναγούς), ζητώντας τους να μπουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία ο νέος κοροναϊός φαίνεται πως έχει μολύνει πολλούς ανθρώπους. Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών αυξήθηκαν σε 76, από 60 που ήσαν λίγες ώρες νωρίτερα.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζονται στη Λομβαρδία (είναι πλέον 54) και στο Βένετο (είναι 17).  Δύο ακόμα κρούσματα υπάρχουν στην περιφέρεια Emilia Romagna (πρωτεύουσα η Μπολόνια) και ένα στο Πιεμόντε (ή Πεδεμόντιο, πρωτεύουσα το Τορίνο). Υπήρχαν επίσης τρία παλαιότερα κρούσματα (πριν από εβδομάδες) σε ταξιδιώτες στην Ρώμη.

Διαβάστε ακόμα Κοροναϊός: Συναγερμός στην Ιταλία – Πως έφτασε στα 63 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, η χώρα του έλαβε έκτακτα μέτρα για να εμποδίζει την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται  η καραντίνα δέκα πόλεων στην ευρύτερη περιοχή της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Επιπλέον, οι Αρχές ανέβαλλαν αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων τριών ποδοσφαιρικών αγώνων του ιταλικού πρωταθλήματος που θα διεξάγονταν σήμερα Κυριακή. Έκλεισαν επίσης σχολεία και πανεπιστήμια. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, εξ άλλου, συμπεριλαμβανομένης της τράπεζας UniCredit ζήτησαν από τους εργαζομένους τους που ζουν στις προσβεβλημένες περιοχές, να μην πάνε στην εργασία τους. Όπου είναι εφικτό, θα εργαστούν από το σπίτι.

Ο κ. Κόντε είπε επίσης ότι απαγορεύεται η είσοδος ή έξοδος από τις προσβεβλημένες περιοχές, εκτός κι αν οι Αρχές παραχωρήσουν ειδική άδεια.

«Η μεταδοτικότητα του κοροναϊου Covid-19 είναι πολύ ισχυρή», προειδοποίησε ο  επικεφαλής Υγείας της Λομβαρδίας Giulio Gallera.

Συνολικά ο κοροναϊός έχει μολύνει 79 άτομα στην Ιταλία, από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα.

Έξι οι νεκροί στο Ιράν

Οι Αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκε πως ο κοροναϊός έχει μολύνει άλλους 10 ανθρώπους. Ανέφεραν επίσης ότι ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Ο ένας από αυτούς έπασχε από υποκείμενο καρδιολογικό πρόβλημα, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στο Ιράν ανέρχεται πλέον σε 28 και των νεκρών σε έξι. Οι επιζήσαντες ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τεχεράνης, της Qom, του Arak και του Rasht.

Στην Κίνα

Το επίκεντρο της επιδημίας, πάντως, παραμένει η Κίνα. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) της χώρας ανακοίνωσε ότι το Σάββατο κατέληξαν άλλοι 97 άνθρωποι οι οποίοι είχαν αρρωστήσει βαριά από το νέο κοροναϊό.

Καταγράφηκαν επίσης ακόμα 648 κρούσματα (έναντι 397 την προηγούμενη ημέρα). Τα 630 από αυτά τα κρούσματα αφορούν την επαρχία Hubei, απ’ όπου άρχισε η επιδημία.

Με τα νέα περιστατικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 76.936. Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην ίδια περιοχή ανήλθε σε 2.442.

Η NHC πρόσθεσε πως από τους ασθενείς της ηπειρωτικής Κίνας, οι 22.888 ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

1.831 κρούσματα και 21 νεκροί εκτός Κίνας

Εκτός από αυτά τα κρούσματα και τους θανάτους, όμως, υπάρχουν και τα θύματα εκτός Κίνας. Έως αυτή την ώρα, ο νέος κοροναϊός έχει προσβάλλει  άλλους 1.831 ανθρώπους σε 28 χώρες και 3 ημιαυτόνομες περιοχές της Κίνας.

Από τους ανθρώπους αυτούς οι 21 δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. Στην πραγματικότητα, οι νεκροί εκτός ηπειρωτικής Κίνας είναι:

  • 6 στο Ιράν
  • 5 στη Νότια Κορέα
  • 3 στην Ιαπωνία
  • 2 στο Χονγκ Κονγκ
  • 2 στην Ιταλία
  • 1 στην Ταϊβάν
  • 1 στις Φιλιππίνες
  • 1 στη Γαλλία

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πλέον 78.767 κρούσματα του νέου κοροναϊού και 2.463 θάνατοι.

Εκτός Κίνας, τα περισσότερα κρούσματα (συμπεριλαμβανομένων των νεκρών, όπου υπάρχουν) έχουν:

  • Νότια Κορέα (έφτασαν τα 556)
  • Ιαπωνία (συνολικά 135)
  • Σιγκαπούρη (85)
  • Ιταλία (79, μαζί με τα τρία παλαιότερα στην Ρώμη)
  • Χονγκ Κονγκ (70)
  • Ταϋλάνδη (35)
  • ΗΠΑ (35, συμπεριλαμβάνονται πολλοί επαναπατρισθέντες ασθενείς από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess)
  • Ιράν (28)
  • Ταϊβάν (26)
  • Αυστραλία (22)
  • Μαλαισία (22)

Στα κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας συμπεριλαμβάνονται και 634 περιστατικά που ανιχνεύθηκαν σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, πριν αρχίζει η εκκένωσή του. Μετά τον επαναπατρισμό των επιβατών, ανιχνεύθηκαν και άλλα (σε Αυστραλία, ΗΠΑ).