Κοροναϊός: Συναγερμός στην Ιταλία – Πως έφτασε στα 63 κρούσματα σε ένα 24ωρο

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία μετά την καταγραφή δεκάδων κρουσμάτων σε δύο διαφορετικές περιοχές μέσα σε λίγες ώρες. Ιταλίδα ειδικός εξηγεί τι συνέβη.

Ο νέος κοροναϊός έκανε δυναμική επανεμφάνιση στην Ιταλία, στην οποία έως πρότινος είχαν καταγραφεί μόλις 3 κρούσματα (όλα σε άτομα που μολύνθηκαν εκτός της χώρας). Ωστόσο από την Παρασκευή μέχρι το Σάββατο το απόγευμα ανιχνεύθηκαν ξαφνικά άλλα 60 περιστατικά.

Μάλιστα, δεν εντοπίζονται σε μία περιοχή, αλλά σε πολλές, αφού:

47 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Λομβαρδία (μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 2 στο Μιλάνο)

12 κρούσματα στο Βένετο

1 κρούσμα εντοπίστηκε στο Τορίνο

Υπάρχει επίσης ένα ύποπτο κρούσμα στην Ουμβρία (Ούμπρια). Δύο από τους ασθενείς των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο πρώτος ήταν μία 76χρονη γυναίκα, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της την Πέμπτη. Η γυναίκα ζούσε στη Λομβαρδία, 50 χιλιόμετρα νότια του Μιλάνου και πέθανε την Πέμπτη. Ωστόσο το Σάββατο έγινε γνωστό πως ήταν θετική στον κοροναϊό.

Ο δεύτερος νεκρός ήταν ένας 78χρονος άνδρας που κατέληξε την Παρασκευή το βράδυ στο Βένετο. Ο άνδρας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο κοντά στην Πάντοβα.

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa ρώτησε την Dr Roberta Siliquini, καθηγήτρια και διευθύντρια στο Τμήμα Υγιεινής & Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορίνο, τι συνέβη και ανιχνεύθηκαν ξαφνικά τόσο πολλά κρούσματα και θάνατοι.

Πόσες εστίες υπάρχουν στην Ιταλία;

Τα έως τώρα κρούσματα φαίνεται να προέρχονται από δύο διαφορετικές εστίες. Ωστόσο αυτό είναι εικασία, διότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν έχουν ακόμα εξαχθεί οριστικά συμπεράσματα.

Γιατί σε διάστημα σχεδόν 24 ωρών προκάλεσε ο κοροναϊός Covid-19 τόσα νέα κρούσματα;

Η εξεύρεση πρόσθετων κρουσμάτων ήταν σχεδόν αναπόφευκτη μετά τον εντοπισμό του πρώτου και τον έλεγχο όλων όσων είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

Τα 36 από τα κρούσματα, π.χ., σχετίζονται με το Codogno, μια μικρή πόλη νοτιοανατολικά του Μιλάνου. Σε αυτή την πόλη έκανε θεραπεία ο πρώτος μολυσμένος ασθενής. Ήταν ένας 38χρονος που νόσησε μετά από συνάντηση με φίλο του, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κίνα. Ωστόσο ο φίλος αυτός ΔΕΝ ήταν μολυσμένος με τον κοροναϊό και έτσι δεν είναι γνωστό πως μολύνθηκε ο 38χρονος.

Οι υπόλοιποι 35 είναι άτομα που ήρθαν σε επαφή με το  Νοσοκομείο του Codogno όπου νοσηλευόταν ο άρρωστος άνδρας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Λομβαρδίας Attilio Fontana.

Γιατί ο κοροναϊός είχε προσβάλλει τις προηγούμενες εβδομάδες μόνο τρεις ασθενείς και τώρα τόσο πολλούς;

Τα τρία πρώτα κρούσματα στη Ρώμη (δύο Κινέζοι τουρίστες και ένας Ιταλός) ήσαν εισαγόμενα. Μόλις ταυτοποιήθηκε το πρόγραμμα και οι κινήσεις τους, ήταν εύκολο να εμποδιστεί η λοίμωξη.

Τώρα όμως μιλάμε για αυτόχθονα κρούσματα, για τοπική εξάπλωση του ιού. Σε αυτή την περίπτωση, ο κοροναϊός επωάστηκε επί αρκετές ημέρες σε κάποια άτομα, τα οποία δεν είχαν συμπτώματα. Έτσι, εξακολούθησαν να ζουν στην κοινότητα, τηρώντας το πρόγραμμά τους. Με αυτό τον τρόπο όμως ήρθαν σε επαφή με πάρα πολλά άτομα και δεν είναι εύκολο να βρεθούν όλα, ώστε να αναχαιτιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας.

Πόσα άτομα έχει προσβάλλει ο νέος κοροναϊός στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Η Γερμανία έχει έως τώρα καταγράψει 16 κρούσματα. Η Γαλλία 12, η Βρετανία 9, η Ισπανία 2 και Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία από 1. Επομένως η Ιταλία έχει αυτή τη στιγμή τον υψηλότερο αριθμό. Ωστόσο τα κρούσματα που καταγράφονται δεν αντανακλούν πάντοτε τον αληθινό αριθμό των λοιμώξεων, διότι πάντοτε μπορεί να έχουν διαφύγει κάποιες.

Πόσο ανησυχητική είναι η εγγύτητα των περιοχών με τα κρούσματα με μια μεγάλη πόλη, όπως το Μιλάνο;

Η ζωή σε αστικά κέντρα, με μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την συνύπαρξη με πολλά άτομα σε κλειστούς εργασιακούς χώρους, αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε έναν ιό, όπως ο κοροναϊός Covid-19. Οι μεγάλες επιδημίες που προκαλούνται από ιούς με αναπνευστική μετάδοση, σχεδόν πάντοτε αρχίζουν από αστικά κέντρα. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος και είναι σωστή η απόφαση να μην πάνε για ένα διάστημα στην εργασία τους στην πόλη όσοι ζουν στις περιοχές της επιδημίας.

Τί μπορούμε να περιμένουμε τις επόμενες μέρες;

Ο κοροναϊός φαίνεται ότι θα προκαλέσει αρκετά ακόμα κρούσματα τις προσεχείς ημέρες. Δεν μπορούμε επίσης να αποκλείσουμε την εμφάνιση και άλλων εστιών. Αυτό που έχει σημασία είναι να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να εμποδίσουμε την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Μπορούν να συνεχιστούν ανεμπόδιστα οι μετακινήσεις ανάμεσα στις διάφορες ιταλικές πόλεις;

Δεν υπάρχει λόγος να κινδυνολογεί κανείς. Δεν χρειάζεται όμως ούτε να είναι αιθεροβάμων. Με άλλα λόγια, δεν βλάπτει να λαμβάνονται μερικά μέτρα πρόληψης. Καλό είναι, επομένως, να αναβληθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια, όπως αυτά που είναι για λόγους ψυχαγωγίας. Ιδίως αν η μετακίνηση από την μία ιταλική πόλη στην άλλη πρόκειται να γίνει με λεωφορείο, τραίνο ή αεροπλάνο. Αντιθέτως, τα απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια δεν πρέπει να διακοπούν, διότι δεν πρέπει να παραλύσει η χώρα για τα έως τώρα κρούσματα του κοροναϊού. Η σύσταση αυτή ισχύει ακόμα περισσότερο για όσους ζουν, εργάζονται και πηγαινοέρχονται ανάμεσα στο Τορίνο και το Μιλάνο.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι ανησυχούν;

Οι συστάσεις για την προστασία από τους αναπνευστικούς ιούς, όπως ο νέος κοροναϊός, είναι πάντοτε οι ίδιες:

  • Να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με πολλά άτομα
  • Να μένουμε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου απ’ όσους βήχουν ή φταρνίζονται
  • Να πλένουμε ή/και να απολυμαίνουμε συχνά και καλά τα χέρια μας.

Πρέπει να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί, τα πανηγύρια, τα συνέδρια;

Οι δραστηριότητες που θέλουν δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα να περνούν αρκετές ώρες σε κλειστούς χώρους, καλό είναι να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Η μετάδοση του κοροναϊού σε τέτοιες εκδηλώσεις θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση της επιδημίας. Δεν υπάρχει όμως μία απάντηση για όλες τις περιστάσεις. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση.