Ιταλία – κορωνοϊός: Σε αυτές τις πόλεις υπάρχουν κρούσματα – Ποιες είναι σε καραντίνα

κοροναϊός
«Μυστήριο» χαρακτήρισε τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία αξιωματούχος του ΠΟΥ. Ποιες πόλεις έχουν κρούσματα. Ποιες μπήκαν σε καραντίνα. Μιλάνο, Τορίνο και Βενετία έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ποιες πόλεις μπήκαν σε καραντίνα.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα αλλεπάλληλα κρούσματα του νέου κοροναϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στην Ιταλία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ο κοροναϊός Covid-19 είχε ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 152 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο οι λοιμώξεις αυτές αποτελούν «αληθινό μυστήριο», κατά τον κ. Hans Kluge, περιφερειακό διευθυντή για την Ευρώπη του ΠΟΥ. Μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica, ο κ. Kluge είπε πως το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουν όλα τα κρούσματα σαφές επιδημιολογικό ιστορικό.

«Δεν συσχετίζονται όλα με κάποιο ταξίδι στην Κίνα ή με επαφή με επιβεβαιωμένα περιστατικά», εξήγησε. «Έχουμε δει ανάλογη έκρηξη κρουσμάτων και σε άλλες χώρες, αλλά πρέπει να εντοπίσουμε την πηγή τους. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των υγειονομικών Αρχών. Και προς αυτή τη βάση συνεργαζόμαστε μαζί τους».

Δεν έχει βρεθεί ο «ασθενής μηδέν»

Οι δηλώσεις αυτές συμφωνούν με την ανακοίνωση της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας ότι ένας 38χρονος στο Codogno δεν είναι τελικά ο «ασθενής μηδέν».

Ο 38χρονος ήταν ο πρώτος που νόσησε από το νέο κοροναϊό. Επιπλέον, είχε γευματίσει προσφάτως με έναν Ιταλό φίλο του, ο οποίος είχε επιστρέψει από την Σαγκάη. Έτσι, όλοι νόμιζαν ότι εκείνος ήταν η πηγή της επιδημίας.

Εν τούτοις, διαπιστώθηκε ότι ο κοροναϊός δεν είχε μολύνει τον φίλο του. Έτσι, οι υγειονομικές Αρχές του Codogno έστρεψαν την προσοχή τους στους Κινέζους της πόλης. Ειδικότερα, εξέτασαν όσους σύχναζαν στο ίδιο καφέ με τον 38χρονο. Ωστόσο και οι δικές τους εξετάσεις για τον κοροναϊό ήσαν αρνητικές.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Angelo Borelli ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι υγειονομικές Αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον ασθενή μηδέν»

Συνεχής εξάπλωση

Εν τω μεταξύ, ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται ασταμάτητα. Την Κυριακή τα κρούσματά του στην Ιταλία ήσαν τουλάχιστον 152, από 63 που ήταν το Σάββατο. Τρεις από τους ασθενείς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή. Σημειώνεται πως αρχικά είχαν αναφερθεί 155 κρούσματα, αλλά τρεις Κινέζοι στο Πιεμόντε τελικά δεν ήσαν μολυσμένοι με τον ιό, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν σε μικρές και μεγάλες πόλεις έξι περιοχών:

 • 112 στη Λομβαρδία (συμπεριλαμβάνονται δύο θάνατοι)
 • 22 στο Βένετο (συμπεριλαμβάνεται ένας θάνατος)
 • 9 στην περιφέρεια Αιμίλια-Ρωμάνια (ή Εμίλια-Ρομάνια)
 • 3 στο Πιεμόντε (ή Πεδεμόντιο)
 • 3 στο Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε
 • 3 στο Λάτσιο (ένας ασθενής έχει αναρρώσει)

Λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων στη Λομβαρδία, οι Αρχές έθεσαν σε καραντίνα 10 πόλεις. Είναι οι εξής:

 • Betonico
 • Castiglione D' Adda
 • Castelgerundo
 • Maleo
 • Terranova dei Passerini
 • Codogno
 • San Fiorano
 • Somaglia
 • Fombio
 • Casalpusterlengo

Σε καραντίνα έχει επίσης μπει η πόλη Vo στο Βένετο. Υπάρχουν επίσης περιοχές που τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, όταν επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του κοροναϊού στα εδάφη τους. Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση της Cremona.

Στη Λομβαρδία (πρωτεύουσα: Μιλάνο)

Τα 112 κρούσματα της Λομβαρδίας έχουν καταγραφεί στις εξής περιοχές:

 • Sesto Cremonese
 • Pizzighettone
 • Soresina
 • Sesto S.G.
 • Pieve Porto Morone
 • Codogno e dintorni
 • Valtellina

Όπως προαναφέρθηκε, από τους ασθενείς αυτούς οι δύο κατέληξαν. Άλλοι 17 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 53 σε θαλάμους απομόνωσης. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους. Ένα κρούσμα ανιχνεύθηκε σε νοσοκομείο του Μιλάνου. Οι Αρχές της Λομβαρδίας εντόπισαν τα 112 κρούσματα εξετάζοντας πάνω από 800 άτομα.

Στο Βένετο (πρωτεύουσα: Βενετία)

Τα 22 κρούσματα της ιταλικής περιφέρειας του Βένετο έχουν αναφερθεί στη Βενετία, στη Mira και στο Vo Euganeo. Στη Βενετία ο κοροναϊός ανιχνεύθηκε σε δύο 88χρονους άνδρες, οι οποίοι νοσηλεύονται στην εντατική.

Άλλοι οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων του Νοσοκομείου της Πάντοβα και δύο στην ΜΕΘ του. Ένας ασθενής κατέληξε. Οι υπόλοιποι ασθενείς βρίσκονται σε ελεγχόμενη απομόνωση στα σπίτια τους. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις εντατικές πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε βαριά κατάσταση.

Στην Εμίλια-Ρομάνια (πρωτεύουσα: Μπολόνια)

Στην περιφέρεια αυτή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στην Πλακεντία (ή Πιατσέντσα - Piacenza). Συνολικά πρόκειται για εννέα ασθενείς, οι πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται στην απομόνωση στο Νοσοκομείο της Πλακεντίας. Οι υπόλοιποι τέσσερις αναρρώνουν στα σπίτια τους, επίσης απομονωμένοι.

Στους ασθενείς της συγκεκριμένης περιφέρειας συμπεριλαμβάνονται δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο της Πλακεντίας. Ο κοροναϊός Covid-19 τους μόλυνε εν όσω φρόντιζαν μολυσμένο ασθενή. Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.

Ο ένας από τους εννέα ασθενείς, τέλος, είναι κάτοικος του Lodi, στη Λομβαρδία. Ο ασθενής αυτός διαγνώσθηκε και νοσηλεύεται στην Πλακεντία.

Στο Πιεμόντε (πρωτεύουσα: Τορίνο)

Τα κρούσματα του Πιεμόντε εντοπίζονται στο Τορίνο, ενώ υπάρχει και ένα που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο Bergamasco. Οι ασθενείς στο Τορίνο είναι ένας 40χρονος και ένα ζευγάρι Ιταλών που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα της Λομβαρδίας.

Την Κυριακή είχαν αναφερθεί τρία κρούσματα και στο Cuneo. Όπως είχαν πει οι Αρχές, ο κοροναϊός είχε νοσήσει Κινέζους, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην πόλη και επέστρεψαν από την Κίνα στις 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο νωρίς σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι οι τελικές εξετάσεις τους βγήκαν αρνητικές. Έτσι, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία μειώθηκε σε 152.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν