Κοροναϊός: Φόβοι για μετάδοση του ιού μέσω των αποχετεύσεων – Τι έγινε σε πολυκατοικία στο Χονγκ Κονγκ

  • Γιάννα Σουλάκη
κοροναΪός
Η έκρηξη των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, που φοβούνται πλέον ότι κάτι μπορεί να τους έχει διαφύγει, ως προς τον τρόπο μετάδοσης του κοροναϊού.

Πρόσφατο περιστατικό με δύο ενοίκους της ίδιας πολυκατοικίας, που νόσησαν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ δεν είχαν έρθει σε επαφή και έμεναν σε διαμερίσματα με διαφορά 10 ορόφων, δημιουργεί υποψίες στους επιστήμονες ότι ενδέχεται ο ιός να μεταδίδεται μέσω των σωληνώσεων των αποχετεύσεων των πολυκατοικιών.

Οι υπεύθυνοι των υγειονομικών υπηρεσιών του Χονγκ Κόνγκ εκκένωσαν και έβαλαν σε καραντίνα δεκάδες ενοίκους της πολυόροφης πολυκατοικίας, όταν διαπίστωσαν ότι οι δύο διαφορετικοί ένοικοι που νόσησαν, δεν είχαν μεταξύ τους επαφές.

Οι περιπτώσεις αυτές οδήγησαν τους επιστήμονες στην υποψία, ότι μπορεί ο ιός να έχει διαδοθεί εντός του κτιρίου, ενδεχομένως μέσω των σωληνώσεων, κάτι που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα του ιού να διαδοθεί ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα, εντός των σπιτιών τους. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει, εάν ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω κοπράνων.

Οι υγειονομικές αρχές που πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα στα διαμερίσματα διαπίστωσαν ότι στο μπάνιο της 62χρονης ασθενούς, που διαμένει 10 ορόφους πιο κάτω από τον πρώτο άνθρωπο που νόσησε στην ίδια πολυκατοικία, υπήρχε ένας σπασμένος σωλήνας.

Εκτός, όμως, από αυτά τα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά, ακόμα τέσσερις άνθρωποι που ζουν σε τρία διαφορετικά διαμερίσματα έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κοροναϊού, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα δημόσιας Υγείας του Χονγκ Κόνγκ, Sophia Chan.

Είχε συμβεί και με τον SARS;

Παρόμοιες διαπιστώσεις είχαν κάνει οι επιστήμονες και το 2003, όταν 329 κάτοικοι ενός οικισμού στο Χονγκ Κονγκ μολύνθηκαν με το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο ιός είχε μολύνει τους ανθρώπους μέσω των ελαττωματικών σωληνώσεων της πολυκατοικίας. Σαράντα δύο από τους προσβεβλημένους ενοίκους, τελικά κατέληξαν.

Ο Sophia Chan είχε αντίθετη άποψη για τη σύγκριση της περίπτωσης της πολυκατοικίας την εποχή του SARS , με την σημερινή. Όπως επεσήμανε, στην παλαιότερη περίπτωση οι σωληνώσεις της πολυκατοικίας ήταν τοποθετημένοι εξωτερικά στο κτίριο, γεγονός που είχε οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ο ιός του SARS μεταδόθηκε μέσω του αέρα.