Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: Ο ΥΥΚΑ είπε ότι σταδιακά αλλάζει το τοπίο αλλά δεν μπορούν να γίνουν «μαγικά» για το clawback

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Mε σταθερά βήματα αλλάζει το τοπίο στο χώρο του φαρμάκου επισήμανε χθες βράδυ ο υπουργός Υγείας Α.Ξανθός, στον χαιρετισμό του κατά την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ ).

«Στο νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον, διορθώνουμε στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των οριζόντιων μέτρων, συγκροτούμε ένα πιο σταθερό, προβλέψιμο και βιώσιμο πλαίσιο στο χώρο του φαρμάκου και θωρακίζουμε το Σύστημα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο Α.Ξανθός μίλησε για διαφάνεια στην τιμολόγηση, για τους μηχανισμούς ΗΤΑ και διαπραγμάτευσης, για τα σύγχρονα πρωτόκολλα, την εκπόνηση μητρώων, την δημοσιοποίηση δεδομένων στα ιατρικά συνέδρια και την κανονικότητα στις πληρωμές.

Επίσης, δεν απέφυγε να αναφερθεί στο γνωστό πρόβλημα της υπέρβασης της δαπάνης και του αυξημένου clawback.

Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της ζήτησης και τον έλεγχο της δαπάνης και σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών. Εξήγησε ότι το 1ο βήμα έγινε το 2019 με τα επιπλέον 45 εκ. € στο νοσοκομειακό φάρμακο και στην κατανομή του clawback.

Ο Α.Ξανθός έκανε λόγω για αλλαγή «μίγματος» στην τιμολογιακή πολιτική. Το πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει είναι αποδεκτό από από τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και από τη μεταμνημονιακή επιτήρηση των «θεσμών», είπε χαρακτηριστικά.

«Κρίσιμη προτεραιότητα είναι η σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με τελικό στόχο την εγγυημένη πρόσβασή τους σε κάθε ιατρικά τεκμηριωμένη θεραπεία με το μικρότερο δυνατό κόστος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας με χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μίλησε για εμπόδια που δημιουργεί η έως τώρα φαρμακευτική πολιτική, για οικονομική πίεση που ασκείται προς την φαρμακοβιομηχανία και έλλειψη προβλεψιμότητας με μεγάλο χαμένο την πραγματική οικονομία.

Ο κος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε απογοητευτική της σημερινή εικόνα που επικρατεί στο χώρο του φαρμάκου, κάνοντας λόγο για νέες ισορροπίες που πρέπει να βρεθούν και κινήσεις εξορθολογισμού της δαπάνης όσο πιο άμεσα γίνεται.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κατέληξε λέγοντας ότι λύσεις θα έρθουν μόνο μέσα από ουσιαστική ανάπτυξη και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο τομέαρχης υγείας της Ν.Δ είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου είναι απαραίτητες για την χάραξη πολιτικών Υγείας και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κος Οικονόμου εκτίμησε πως η Υγεία και η φαρμακευτική πολιτική είναι σε οριακό επίπεδο. Το φάρμακο τόνισε είναι στοιχείο προστασίας της δημόσιας Υγείας και σαφέστατα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση του κάθε πολίτη στα καινούργια φάρμακα, ανεξαρτήτου κόστους.

Τέλος ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Μπαργιώτας είπε ότι το ΕΣΥ έχει μετατραπεί σε προνοιακού τύπου σύστημα που η μεσαία τάξη πληρώνει την Υγεία από την τσέπη της και τα φτωχότερα στρώματα δέχονται χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στο Φάρμακο, μίλησε για χάραξη εθνικής πολιτικής, για αλλαγή κουλτούρας με συνεννόηση και όχι πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν