Κοπή πίτας ΣΦΕΕ – Ο απολογισμός του ’19 και οι ελπίδες για το ’20, κάτω από τη βαριά σκιά του clawback

  • Γιάννα Σουλάκη
ΣΦΕΕ
Με ευχές και ελπίδες μπήκε η νέα χρονιά για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες (ΣΦΕΕ), οι εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν την παραδοσιακή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας το απόγευμα της Τρίτης, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) συνοδεύτηκε από ομιλίες σχετικά με τον απολογισμό του 2019, αλλά και τους νέους στόχους που βάζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην αυγή της νέας χρονιάς. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου δεν παρέλειψε να τονίσει μεταξύ άλλων και το θέμα της συνυπευθυνότητας με το κράτος, στο θέμα της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, που βαρύνει τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι  θα υπάρξει τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Πολιτείας, θεσμικοί φορείς και υψηλόβαθμα στελέχη της Αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου αναφερόμενος στα πεπραγμένα του 2019 έκανε έναν απολογισμό, για όσα οι φαρμακοβιομηχανία πέτυχε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Στα θετικά, λοιπόν, καταλόγισε: τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων, αλλά και τον συμψηφισμό επενδύσεων των κεφαλαίων της έρευνας και ανάπτυξης με τα ποσά που καταλογίζονται στην φαρμακοβιομηχανία με το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Κατ’ αρχήν ορίστηκε με σαφήνεια το νομοθετικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και ανατιμολόγηση των φαρμάκων και ολοκληρώθηκε η ανατιμολόγηση μετά από σημαντική καθυστέρηση. Εξαγγέλθηκε, και μάλιστα δια στόματος Πρωθυπουργού, η διάθεση κονδυλίου για το συμψηφισμό επενδύσεων, είτε σε έρευνα και ανάπτυξη, είτε παραγωγικών, από τις εταιρίες του φαρμάκου με τα ποσά clawback που τους καταλογίζονται. Αναγνωρίζεται, έτσι, η αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου μας, ενώ δίνεται μια διέξοδος για την απομείωση του clawback. Ευθυγραμμίστηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα, στο 6%, αφαιρώντας ένα άσκοπο φορτίο από τη φαρμακευτική δαπάνη που μπορεί να αγγίζει και τα 30 εκατ. ευρώ. Ρυθμίστηκαν παλαιότερα χρέη φαρμακευτικών εταιριών με πολυετές σχέδιο δόσεων. Τέλος, φαίνεται μια διάθεση αύξησης των ελέγχων στην κατανάλωση των πόρων, που όμως θα πρέπει να πούμε πως ακόμη δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα».

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: «Το 2020 θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους»

Ως προς τους στόχους της νέας χρονιάς, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι είναι προς το παρόν προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, κι αυτό πρέπει να διορθωθεί, ενώ επεσήμανε το πρόβλημα του μη εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο ταλανίζει ακόμα τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε:

«Το 2020 είναι η χρονιά που θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για ένα πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας στο φαρμακευτικό κλάδο. Κινήσεις που αφενός θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου θα επισπεύσουν ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα που θα ελέγξουν τη ζήτηση. Και μάλιστα ο πιο πρακτικός τρόπος για να συμβούν αυτά είναι να εισαχθεί η έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης. Έτσι θα πάψει να διαφαίνεται προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, και πολύ περισσότερο στα μελλοντικά φάρμακα, ενώ οι εταιρίες μας θα εξέλθουν από την τροχιά αποεπένδυσης στην οποία βρίσκονται. Όμως το μεγαλύτερο θέμα για το Υπουργείο Υγείας είναι η εξασφάλιση πρόσβασης στα νέα φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης ώστε να διαλυθεί ο απίστευτος συνωστισμός νέων φαρμάκων στον διάδρομο προς την αποζημίωση» τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά για το φάρμακο ως απόρροια συλλογικής προσπάθειας και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, για αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν, καθώς:

«Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων, μειώνοντας και τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε κανένα διαρθρωτικό μέτρο, απόδειξη ότι για 1,5 χρόνο δεν είχαμε δελτίο τιμολόγησης φαρμάκων. Εκδώσαμε Δελτίο Τιμών με 0% αυξήσεις και έως 7% μειώσεις για τα φάρμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Κικίλιας: 3 ετές Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Φαρμακοβιομηχανία

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή των σχέσεων πολιτείας-φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με δεσμευτική συμφωνία που θα συνάψουν οι δύο πλευρές:

«Θα προχωρήσουμε σε Μνημόνιο Συνεργασίας, για τρία χρόνια, που θα εμπεριέχει σαφείς στόχους, υποχρεώσεις, διαρθρωτικά μέτρα, στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης ανάμεσα σε εμάς που είμαστε θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας για να υπηρετούμε τον Ασθενή και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε εσάς. Μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ισορροπίας και πρόβλεψης που ήδη δημιουργούμε. Νομοθετήσαμε επενδυτικό clawback, το οποίο πολλοί δεν πίστευαν- δίνοντας κίνητρα στις εταιρίες να επενδύσουν, επανατοποθετήσαμε μια ισχυρή επιτροπή διαπραγμάτευσης, θέτουμε ιατρικά πρωτόκολλα, ανοίγουμε την αγορά σε ένα φάρμακα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Ρεθύμνης και Τομεάρχης Υγείας KO του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας χρεώνεται πλέον την επιβράδυνση ή ακύρωση μεταρρυθμίσεων που υπηρετούν την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, τη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση κ. Δημήτρης Κοντοπίδης δήλωσε ότι:

«Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στο φάρμακο και την καινοτομία, η προστασία της δημόσιας υγείας και η κοινωνική αλληλεγγύη, αποτελούν την πυξίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Οι αρχές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα το πλαίσιο μέσα στο οποίο όλοι οι εταίροι στο χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων του κράτους και της φαρμακοβιομηχανίας, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα νέο εθνικό στρατηγικό, συμμετοχικό σχεδιασμό για το σύστημα υγείας της επόμενης ημέρας».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν και οι κ.κ.: Θεόδωρος Κωλέττης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος Δ.Σ. PhRMA Innovation Forum (PIF), Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), και ο Δρ. Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).

Την πίτα ευλόγησε και έκοψε μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Βασίλειος Χαβάτζας, Γενικός Διευθυντής Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν