Κόντρες για τα «χρυσά» απογευματινά νυστέρια στο ΕΣΥ! Οι αντιδράσεις και τα εμπόδια

  • Iatropedia
Οι σχεδιασμοί Άδωνι για απογευματινά χειρουργεία στα Δημόσια Νοσοκομεία βρίσκουν αντίθετους τους γιατρούς παρότι η υλοποίηση της ρύθμισης προχωρά κανονικά μέσω του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όχι στα σχέδια Άδωνι να πηγαίνουν οι έχοντες το απόγευμα στο ΕΣΥ και έναντι αμοιβής που θα καταβάλουν από την τσέπη τους να χειρουργούνται με προτεραιότητα, λένε οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Οι γιατροί εκφράζουν την αντίθεσή τους κυρίως επειδή το νέο αυτό σύστημα διαφοροποιεί πλήρως τους ασθενείς σε εκείνους που έχουν να καταβάλουν το αντίτιμο μιας επέμβασης και συνεπώ;ς προσπερνούν τις όποιες αναμονές και ουρές και σε εκείνους που δε διαθέτουν τα χρήματα και άρα περιμένουν στο …ακουστικό τους.

Ο ΠΙΣ ζητά την απόσυρση της διάταξης που προωθείται στη Βουλή με το Νομοσχέδιο καθώς όπως σημειώνει «δίνει λάθος μήνυμα στους πολίτες, όταν, με πρόσχημα τη δήθεν εξυπηρέτησή τους, τους ζητά να καταβάλουν χρήματα για να χειρουργηθούν στα Νοσοκομεία της χώρας παρακάμπτοντας λίστες, σε μία εποχή που πολλοί από αυτούς δεν έχουν χρήματα για να πάρουν το φάρμακό τους, να πληρώσουν το γιατρό τους ή τη διαγνωστική τους εξέταση».

Και βέβαια ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι: «Οι μακρόχρονες λίστες αναμονής, η ελλιπής στελέχωση του προσωπικού, η αδυναμία πληρωμής δεδουλευμένων και εφημεριών από την πολιτεία, οι μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, δεν μπορούν να εξισορροπηθούν από ρυθμίσεις που ζητούν από τον ασθενή να βάζει το χέρι στην τσέπη».

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης βλέπει τη ρύθμισή του για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με άλλο…μάτι καθώς δεν αναγνωρίζει την αντίδραση του ΠΙΣ ως κυρίαρχη άποψη στους κόλπους των γιατρών: «Οι γιατροί δεν είναι πάντα οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι. Οι περισσότεροι γιατροί θέλουν τα απογευματινά χειρουργεία. Οι περισσότεροι χειρουργοί, γιατί τα απογευματινά ιατρεία υπάρχουν ούτως ή άλλως στα νοσοκομεία. Τώρα μιλάμε για τα απογευματινά χειρουργεία».

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας βλέπει μια θετική πλευρά για όλους: «Αυτό το οποίο κάνουμε, είναι ότι δίνουμε την ευκαιρία πρώτον στους ασθενείς που επιλέγουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να κάνουν την εγχείριση τους γρηγορότερα.

Στο χειρουργό να κερδίσει χρήματα και στο νοσοκομείο να κερδίσει επιπλέον χρήματα από αυτή τη διαδικασία. Και στον πολίτη ο οποίος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει, να κάνει τη δική του εγχείριση το πρωί γρηγορότερα, γιατί κόσμος που ήταν και στην πρωινή σειρά, θα πηγαίνει το απόγευμα, εφόσον μπορεί. Άρα είναι όλοι κερδισμένοι και μια διαδικασία που σήμερα γίνεται κατά βάση παράνομα στα νοσοκομεία –με το λεγόμενο φακελάκι ή το λεγόμενο βαλιτσάκι- θα μπορεί να γίνεται νόμιμα, προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών».

Ωστόσο η εφαρμογή της ρύθμισης Άδωνι έχει πολλά εμπόδια δεδομένου πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί πως ακριβώς θα αμείβεται το βοηθητικό προσωπικό αλλά μεταξύ άλλων και πως θα γίνεται ο διαχωρισμός και η νοσηλεία των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάος στις ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ! Ασθενείς στοιβαγμένοι, εργαζόμενοι σε απόγνωση

Ιδιωτικές κλινικές προς ΕΟΠΥΥ: « Ή σύμβαση ή επίσχεση»! Τι ζητούν

Ο Άδωνις και η Νέμεση! Τι είπε ο υπ. Υγείας στο συνέδριο καινοτομίας του ΣΦΕΕ

Σκάνδαλο και στην ψυχική υγεία! Πως αποκαλύφθηκαν ασθενείς “φαντάσματα”