«Συμφέροντα» καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί στην κόντρα τους με τους διαβητικούς ασθενείς, για τα αναλώσιμα

  • Γιάννα Σουλάκη
αναλώσιμα
Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Aσθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, με αφορμή την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού μόνο από τα φαρμακεία,

Με ανακοίνωσή τους πριν από λίγες μέρες, οι ασθενείς με διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κατήγγειλαν την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να χορηγούντα τα διαβητικά αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες κ.α.) μόνο από τα φαρμακεία, καθώς – όπως υποστηρίζουν οι ασθενείς – οι φαρμακοποιοί τους επιβαρύνουν με μεγάλη συμμετοχή, που μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ.  Ενώ αντίθετα, λένε με τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η προμήθεια των αναλώσιμων υλικών απευθείας από τις εταιρείες που τα παράγουν, δεν προβλέπει επιπλέον επιβάρυνσή τους.

Δείτε: “Κίνδυνος μεγάλης συμμετοχής στα αναλώσιμα” – Αντίθετοι οι διαβητικοί, στη διάθεση τους μόνο από φαρμακεία

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι ασθενείς;»

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι δηλώνουν έκπληκτοι από τις επιθέσεις των εκπροσώπων των διαβητικών (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ):

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες επιθέσεις εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εναντίον των 10.500 φαρμακοποιών που καθημερινά δίνουν αγώνα ώστε να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς-συμπολίτες μας. Οι επιθέσεις αυτές είναι απολύτως άδικες, στηρίζονται σε υπόπτως παραπλανητικά και μεγαλοποιημένα επικοινωνιακώς στοιχεία, και αφήνουν ανακριβέστατα απαξιωτική και μειωτική εντύπωση στην κοινή γνώμη για τους φαρμακοποιούς», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν αισχροκέρδεια από τις εταιρείες αναλωσίμων

Οι φαρμακοποιοί προχωρούν, επίσης, και σε σοβαρές καταγγελίες για κερδοσκοπικές πρακτικές από την πλευρά των εταιρειών που εμπορεύονται αναλώσιμα:

  • Στα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, δυστυχώς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία υπόγεια απόπειρα από μερίδα πολυεθνικών εταιρειών να αισχροκερδήσουν αλλά και να δημιουργήσουν μονοπωλιακά φαινόμενα χειραγώγησης και της αγοράς αυτής.
  • Υπάρχουν εταιρείες που κερδοσκοπούν ασύδοτα σε βάρος των Φαρμακείων κρατώντας ομήρους και συνάμα παραπλανώντας τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

«Η παραπάνω νοσηρή πραγματικότητα, την οποία εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε πολλάκις αναδείξει και καταγγείλει μέχρι σήμερα, περιέργως αποσιωπάται τελείως από τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.  Αλήθεια ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν;», λέει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

ΠΦΣ: «Τα αναλώσιμα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας»

Και οι φαρμακοποιοί συμπληρώνουν την επιχειρηματολογία τους:

«Τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, που χρησιμοποιούν συστατικά προερχόμενα από το ανθρώπινο σώμα και χρειάζονται εκπαίδευση του ασθενούς και συχνή παρακολούθηση από επιστήμονα υγείας κατά τη χρήση τους σύμφωνα με τη νομοθεσία, χορηγούνται εδώ και χρόνια αποκλειστικά από τα Φαρμακεία, όπως ακριβώς και τα φάρμακα, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ξαφνικά όμως εδώ και μερικές ημέρες συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ισχυρίζονται πως κατ΄ αυτούς… δεν χρειάζεται (!) να είναι πλέον τόσο προληπτικά αυστηρή η νομοθεσία για την προστασία των ασθενών. Ισχυρισμοί που κατά σύμπτωση τυχαίνει να συμφέρουν εμμέσως τις κερδοσκοπικές βλέψεις και τα στενά μονοπωλιακά συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών παραγωγών και Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) αυτών των προϊόντων».

Ο ΠΦΣ αφήνει σαφές υπονοούμενο ότι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, παραπλανώντας τους ασθενείς:

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε, ούτε οι ασθενείς να παραπλανούνται και να κρατούνται όμηροι υπόγειων μεθοδεύσεων σε βάρος τους, ούτε οι φαρμακοποιοί να στοχοποιούνται αδίκως για σχέδια και ενέργειες τρίτων. Προειδοποιούμε τους συγκεκριμένους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να πάψουν να εξυπηρετούν με τη στάση τους συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εταιρειών, να αρχίσουν από εδώ και πέρα να λένε όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο του σακχαρώδους διαβήτη και να απέχουν στο μέλλον από δηλώσεις που παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, συκοφαντούν τους φαρμακοποιούς, και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα στο σύνολό της»