Κοντοζαμάνης: «Θα έρθει το εμβόλιο της Pfizer και στην Ελλάδα – 200 εκατ. δόσεις θα προμηθευτεί η Ε.Ε.»

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Η ελπιδοφόρα είδηση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer και Biontech, ότι στις δοκιμές φάσης 3 σε εθελοντές πέτυχε προστασία της τάξεως του 90%, ανακοινώθηκε και στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των 6:00 μμ για την πανδημία στο Υπουργείο Υγείας. Όταν το εμβόλιο λάβει επείγουσα έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και μπει σε διαδικασία παραγωγής, η Ελλάδα θα παραλάβει επαρκείς δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τα πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και Biontech, που εμφανίζει στις κλινικές μελέτες τα πιο σημαντικά αποτελέσματα από όλα τα εμβόλια που δοκιμάζονται μέχρι σήμερα, έδωσαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, oι εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ε.Ε., διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι  περιμένουμε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ εταιρείας και Κομισιόν για να προσδιορίσουμε τον ακριβή αριθμό των δόσεων που θα παραλάβουμε.

Η συμφωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πάντως, προβλέπει την προμήθεια 200 εκατ. δόσεων.

Μαγιορκίνης: «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ – Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε»

Από την πλευρά του, ο αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε τα αισιόδοξα αποτελέσματα που δημοσίευσαν τα εργαστήρια που διεξάγουν τις μελέτες φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer – Biontech, λέγοντας ότι «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43.543 χιλιάδες εθελοντές και σε 6 χώρες, χωρίς να εμφανιστούν προβλήματα ασφάλειας.

Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όπως ανέφερε ο Καθηγητής.

«Αν και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, οι δυνατότητες της πανδημίας είναι ακόμη εκρηκτικές κι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», τόνισε ωστόσο ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με μεγάλη υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό και στη συνέχεια -όπως λένε όλοι οι επιστήμονες- θα προχωρήσουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, στην επάνοδο στην κανονικότητα», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κοντοζαμάνης: «200 εκατ. δόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό των κρατών μελών διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρείες που να αναπτύσσουν και τα παράγουν. Η συμφωνία που είδε το φως της δημοσιότητας μεταξύ της εταιρείας Pfizer και της Ε.Ε. είναι η τέταρτη αυτού του είδους, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και συμπλήρωσε:

«Θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer τις επόμενες μέρες, όταν θα κυρωθεί η συμφωνία της εταιρείας και της ΕΕ. Το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης. Από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση κι από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. θα ξεκινήσει η διάθεσή του. Είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την ίδια στιγμή που θα διατεθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη, να είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Περιμένουμε την οριστική υπογραφή της συμφωνίας, σε ό,τι αφορά στις ποσότητες και τα χρονοδιαγράμματα διάθεσης του εμβολίου», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας. Η συμφωνία είναι για 200 εκατ. δόσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Pfizer – Biotech: «Το εμβόλιο προστατεύει από τον κορονοϊό κατά 90%»

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία Pfizer, το εμβόλιο είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, νούμερο που θεωρείται υψηλότερο από το αναμενόμενο. Αρκεί τα πρώτα αποτελέσματα να επαληθευτούν και στη συνέχεια των δοκιμών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι λιγότερο από το 10% των λοιμώξεων COVID-19 εντοπίστηκαν σε συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν λάβει το κανονικό εμβόλιο. Περισσότερο από το 90% των ανθρώπων που δεν προστατεύτηκαν και μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ανήκαν στην ομάδα των εθελοντών που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

Δείτε επίσης  – Κορονοϊός: Ενθαρρυντικές ενδείξεις από το εμβόλιο COVID-19 των Pfizer και Biontech

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο παρείχε προστασία 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την αρχική δόση του εμβολίου. Ο τελικός στόχος της δοκιμής ήταν να επιτευχθούν 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορονοϊό.

Στην σχετική της ανακοίνωση, η Pfizer αναφέρει ότι σκοπεύει να ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αμέσως μετά την παρακολούθηση των εθελοντών για δύο μήνες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, όπως άλλωστε ήταν η οδηγία του ίδιου του FDA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν