Κοντοζαμάνης: «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το μέτρο για την απαγόρευση του καπνίσματος»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοντοζαμάνης
Για τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, μίλησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο υφυπουργός Υγείας επεσήμανε ότι τα πρώτα μηνύματα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είναι θετικά και σχολίασε ότι η κοινωνία είναι πλέον ώριμη να αποδεχθεί το μέτρο, κάτι το οποίο έχει φανεί και από τις πρώτες ποιοτικές μελέτες που έχουν γίνει. Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοζαμάνης, δήλωσε:

“Ο κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει το μέτρο και αυτό φαίνεται από τις έρευνες οι οποίες έχουν γίνει. (…) Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε τίποτα. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Και νομίζω ότι και ο κόσμος πλέον έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου και θα είναι ο πρώτος που θα το αγκαλιάσει και θα ακολουθήσει τον νόμο”.

Κοντοζαμάνης: «Εχθρός μας δεν είναι ο καπνιστής, αλλά ο καπνός»

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαμαρτυρίες πολιτών και κυρίως καταστηματαρχών, που υποστηρίζουν ότι ο νόμος έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά του, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι για πρώτη φορά τοποθετούνται ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού:

“Ο εχθρός μας δεν είναι ο καπνιστής. Δίνουμε την μάχη κατά του καπνίσματος. Και πιστεύω ότι σε μια ευνομούμενη κοινωνία, ο σεβασμός στον μη καπνιστή είναι αυτονόητος. Βεβαίως, κάθε πολίτης μπορεί στον ιδιωτικό του χώρο να κάνει ό,τι θέλει. Ο νόμος, όμως, έρχεται να προστατεύσει πρωτίστως όλους αυτούς τους εργαζόμενους στα καταστήματα, που υποχρεώνονται μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν επιλογή, να πολιορκούνται από τον καπνό των καπνιστών για πολλές ώρες και τόσες άλλες περιπτώσεις σε άλλους χώρους που δεν θέλουν να καπνίζουν”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε και στις καταγγελίες για “κάρφωμα”, σχετικά με την γραμμή 1142:

“ Δεν είναι «κάρφωμα». Πρόκειται για μια εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού της καθημερινότητας του πολίτη. Και εδώ, το είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες, συναντάται η ατομική ευθύνη με την κοινωνική, και η κοινωνική ευσυνειδησία με το κοινό συμφέρον. Η Πολιτεία οφείλει πρωτίστως να διασφαλίζει την δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών. Προστατεύουμε τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα”.