Κοντοζαμάνης: «Η αναστολή αδειών του υγειονομικού προσωπικού έγινε εξαιτίας της πανδημίας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοντοζαμάνης
Η πανδημία ευθύνεται για την αναστολή αδειών του υγειονομικού προσωπικού από 1η Σεπτεμβρίου και όχι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εμβολιαστικό πρόγραμμα "Ελευθερία", ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr και του newsit.gr.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που τίθεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, η ταυτόχρονη ανάκληση αδειών για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία την ίδια ημερομηνία, οφείλεται στην πανδημία που είναι σε εξέλιξη και όχι στην αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τις άδειες των υγειονομικών, δεν περικόψαμε άδειες. Έγινε αναστολή χορήγησης των αδειών, όπως ίσχυε η αναστολή αυτή και κατά τη διάρκεια της
πανδημίας και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Δώσαμε τη δυνατότητα στο προσωπικό μας να ξεκουραστεί, χρειάζεται, όλοι αναγνωρίζουμε την κόπωση την οποία υπάρχει στο σύστημα και στο προσωπικό μας. Αλλά η αναστολή αυτή των αδειών γίνεται όχι μόνο λόγω του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι έχουμε πανδημία».

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε επίσης, ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Κοντοζαμάνης: Ύστατη έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν

Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», τονίζοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Είπε επίσης, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.

Επιστρορφή αποδοχών 15ημέρου

Ταυτόχρονα, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών 15ημέρου, λέγοντας ότι θα υπάρχει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη, ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα».

Αναφέρθηκε στην αρνητική απάντηση του ΣτΕ στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλλει υγειονομικοί, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επανέλαβε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των πλέον ευπαθών πολιτών. «Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη».