Κοντοζαμάνης: «Από αύριο Πέμπτη 8/4 η διάθεση των self test στους πολίτες» – Διευκρινίσεις για τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοντοζαμάνης
Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία, όπως ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η διάθεση των δωρεάν self test ξεκινά αύριο και υπογράμισε ότι είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης και ανήκει στην κατηγορία των rapid test , όμως, με κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test).

«Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια δήλωση ο κ. Κοντοζαμάνης επισημαίνει ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Δείτε επίσης: “Καψώνι” για τους φαρμακοποιούς τα νέα self test – Δεν έφτασαν στα χέρια τους σε ατομικές συσκευασίες

Κοντοζαμάνης: «Οι επόμενες παραλαβές θα είναι σε ατομικές συσκευασίες»

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την προμήθεια των self test που έγινε αφορμή να καταλήξουν στα φαρμακεία, όχι ατομικές συσκευασίες με self test, αλλά συσκευασίες των 25 τεμαχίων, ρεπορτάζ που παρουσίασε το πρωί το iatroepedia.gr, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι «ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες», κατάληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν