“Καψώνι” για τους φαρμακοποιούς τα νέα self test – Δεν έφτασαν στα χέρια τους σε ατομικές συσκευασίες

  • Γιάννα Σουλάκη
self test
Το ... φυσάνε και δεν κρυώνει οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι παρέλαβαν τα πρώτα σχεδόν 2 εκατομμύρια self test που διαθέτει δωρεάν η κυβέρνηση στους πολίτες, όχι σε ατομικές αλλά σε συσκευασίες των ... 25 τεμαχίων. Έτσι, καλούνται τώρα να διαμοιράσουν τα υλικά του τεστ σε ατομικά ... σακουλάκια, για να αρχίσουν να τα παραδίδουν από την Παρασκευή και μετά, σε μαθητές και καθηγητές.

Μοιάζει με κακό όνειρο! Την ώρα που οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζουν για το άνοιγμα των Λυκείων και η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει να καθιερώσει τη διαδικασία των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια, μια … αναποδιά της τελευταίας στιγμής φέρνει τα πάνω κάτω.

Πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος από τις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών που δήλωναν δυσαρεστημένοι από τις πολλαπλές “αμισθί” εξυπηρετήσεις, τώρα θα χρειαστεί να καταναλώσουν και αρκετές εργατοώρες για να μοιράσουν σε ατομικές συσκευασίες τα self test, που τους παραδόθηκαν σε συσκευασία των 25 τεμαχίων, δηλαδή σε συσκευασία εργαστηρίου.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί έχουν ξεσηκωθεί:

“Δεν είναι δυνατόν οι φαρμακοποιοί να ταλαιπωρούνται. Θέλουν να προσφέρουν, αλλά όχι έτσι. Αν η Roche ήθελε να κερδίσει τον διαγωνισμό, όφειλε να κάνει ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν. Υπάρχουν ατομικές συσκευασίες της Roche, αλλά δεν παρέδωσαν αυτές”, τονίζει.

Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η δυσαρέσκεια στον κλάδο ξεκινά από το 2019, με τη δωρεάν -από την πλευρά των φαρμακοποιών- παροχή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία. Αντιδράσεις υπήρξαν και για την υπηρεσία των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, που για να καμφθούν πρόσφατα κοστολογήθηκε από την κυβέρνηση με 1 ευρώ ανά ραντεβού.

Σήμερα, και αφού οι φαρμακοποιοί συναίνεσαν τελικά να “βάλουν πλάτη” για την παράδοση των self test στους πολίτες χωρίς κέρδος, καλούνται να καταβάλλουν και προσωπική εργασία, όπως λένε.

Δείτε επίσης – Self test: Ενστάσεις διατυπώνουν οι φαρμακοποιοί – Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση

Self test: «Τι περιλαμβάνουν οι συσκευασίες που παραδόθηκαν στους φαρμακοποιούς»

Η εταιρεία Roche Diagnostics, είναι μία από τις 5 που προκρίθηκαν μετά από Τεχνική Αξιολόγηση ανάμεσα σε 30 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές και δεσμεύτηκε για την παράδοση μέχρι σήμερα Τετάρτη (7/4) περίπου 2 εκατομμυρίων self test. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει 1 εκατ. 600 χιλιάδες τεστ και άλλες 400 χιλιάδες τεστ παραμένουν στα hub των φαρμακαποθηκών για επόμενη διανομή.

Όλα τα τεστ που διανεμήθηκαν μέχρι στιγμής στους φαρμακοποιούς είναι της ίδιας εταιρείας.

Ωστόσο, δεν έχουν τη μορφή κιτ ατομικής και ετοιμοπαράδοτης συσκευασίας. Τα υλικά για τη διενέργεια του τεστ αυτοδιάγνωσης είναι μοιρασμένα ανά είδος, σε ξεχωριστές συσκευασίες. Ο φαρμακοποιός καλείται τώρα να συνθέσει μόνος του το κιτ και να δημιουργήσει το τελικό προϊόν, που πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν στους πολίτες.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Η τελική σύνθεση του κιτ, θα γίνει με υλικά που θα λαμβάνει ο φαρμακοποιός ένα-ένα, από 4 διαφορετικές συσκευασίες. Σε καθένα από αυτά τα 4 κουτιά περιέχονται:

  • 1ο κουτί: 25 πλαστικές επιφάνειες με παραθυράκια “control” και μία οπή για να μπαίνει το αντιδραστήριο (ταινίες)
  • 2ο κουτί: 25 βαμβακοφόροι στυλεοί (μπατονέττες) για τη λήψη του δείγματος
  • 3ο κουτί: 25 σωληνάρια διαλύματος εκχύλισης (μικρά σωληνάρια που περιέχουν το αντιδραστήριο)
  • 4ο κουτί: 25 πώματα, που προορίζονται για το σφράγισμα του σωληναρίου με το διάλυμα

Το σακουλάκι με το περιεχόμενο των υλικών του τεστ, θα παραδίδεται μαζί με ένα φυλλάδιο Α3 της εταιρείας Roche Diagnostics, με τίτλο: “Σύντομες οδηγίες για ατομική χρήση και από μη επαγγελματίες υγείας” και ένα ακόμη φυλλάδιο με έγχρωμες οδηγίες χρήσης της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο: “Self test – Γρήγορα και απλά”. 

Δείτε τα φυλλάδια με τις οδηγίες χρήσης:

Βαλτάς: «Δέχομαι διαμαρτυρίες από τους φαρμακοποιούς»

Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι είχαν διατυπώσει, επίσης, ενστάσεις για την υγειονομική επισφάλεια που εμπεριέχει η διαδικασία της αθρόας εισροής πολιτών στα φαρμακεία για την προμήθεια των self test, είναι πλέον στα «κάγκελα»:

“Ελπίζουμε να εξαντληθούν γρήγορα αυτά τα τεστ και να πάψουν να δημιουργούν πρόβλημα στους φαρμακοποιούς. Και φυσικά εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να γίνει διαγωνισμός με εταιρείες που λειτουργούν έτσι. Δεν είναι δυνατόν!”, δηλώνει εξοργισμένος ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς και συμπληρώνει:

“Δέχομαι διαμαρτυρίες από φαρμακοποιούς, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στο εγχείρημα, αλλά εδώ πλέον υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία. Και φυσικά θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί να μπουν στο διαγωνισμό εταιρείες που δεν έχουν ατομικές συσκευασίες”, καταλήγει.

Σε επικοινωνία του iatropedia.gr με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, μας είπε ότι ζήτησε από τον γραμματέα του Συλλόγου να επιστραφούν πίσω τα τεστ από τους φαρμακοποιούς, για να λάβει την απάντηση ότι είναι δύσκολο να γίνει καθώς δεν υπάρχει χρόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν