Κώδωνα κινδύνου κρούει ο ΙΣΑ για την ελλιπή υγειονομική κάλυψη των ακριτικών νησιών

  • Iatropedia
Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία των νησιών και των ακριτικών περιοχών της χώρας, όπως καταγγέλλει σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει μέτρα "πριν θρηνήσουμε θύματα"...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε αίτημα στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της «Αποστολής» για αποστολή υγειονομικού υλικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου των Φούρνων Ικαρίας. Το Ιατρείο του ΙΣΑ απέστειλε αμέσως φάρμακα και υλικά.

Οι μονάδες υγείας των νησιών που αντιμετώπιζαν όλο αυτό το καιρό σοβαρά προβλήματα με τις τελευταίες εξελίξεις μεσούσης της τουριστικής περιόδου βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Η κατάσταση αυτή εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς και πρόκειται να πλήξει τον τουρισμό της.

Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαράδεκτη η υγειονομική εγκατάλειψη της ακριτικής και νησιωτικής Ελλάδας, οι κάτοικοι της οποίας βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.

Καλούμε το υπουργείο Υγείας να πάρει άμεσα μετρά πριν θρηνήσουμε θύματα.

Ο ΙΣΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις:

•Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

•Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.

•Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.

•Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν