Κωδικό OTP για πρόσβαση στους Ηλεκτρονικούς Φακέλους Υγείας των ασθενών, ζητούν οι γιατροί – “Είμαστε απροστάτευτοι”, λένε

  • Γιάννα Σουλάκη
ηλεκτρονικό σύστημα
Καταγγελίες από πολίτες για παραβίαση των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων τους από γιατρούς, έχουν δεχθεί οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι οποίοι ζητούν βελτιώσεις στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Προστασία ζητούν οι γιατροί με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, καθώς όπως λένε, τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς τους είναι αμφότεροι εκτεθειμένοι εξαιτίας “χαλαρότητας” στον τρόπο πρόσβασης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ) της ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΙΣΗ) αναφέρει στην επιστολή του, ότι συμβαίνουν συχνά λάθη κατά την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ του ασθενούς, κάτι που οδηγεί τον γιατρό να έχει πρόσβαση –άθελά του– στον ιατρικό φάκελο άλλου ασθενούς.

Κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), σημειώνει ο ΙΣΗ.

“Το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και η μη σύννομη πρόσβαση σε αυτό αποτελεί κολάσιμη πράξη, αστικά και ποινικά, με βάση τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική νομοθεσία”, τονίζουν συγκεκριμένα τα μέλη του Συλλόγου.

Αθ. Εξαδάκτυλος: “Στον ΗΦΥ έχουν πρόσβαση γιατροί και φαρμακοποιοί, απλώς με το ΑΜΚΑ”

Ο οικογενειακός (προσωπικός) γιατρός, καθώς και κάθε θεράπων ιατρός, έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενείς, αποδεχόμενος (κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο πεδίο) ότι έχει την συγκατάθεση του ασθενούς.

Αν ο ασθενής εξετάζεται πρώτη φορά, ο ιατρός πρέπει να λάβει γνώση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει, γεγονός που καταγράφεται στο ιστορικό του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς ως πρόσβαση.

Αν πληκτρολογήσει μάλιστα κατά λάθος άλλο ΑΜΚΑ, μπορεί να μπει από λάθος στον φάκελο έτερου ασθενούς. Κι αυτή η πρόσβαση μπορεί να ερμηνευτεί ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ορατή για τον πολίτη μέσω του gov.gr η πρόσβαση (ημερομηνία και ώρα) σε συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν συνταγογραφηθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του.

Την ύπαρξη του προβλήματος έλλειψης δικλείδων ασφαλείας στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ, παραδέχεται και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

“Πράγματι πληκτρολογώντας κάποιος το ΑΜΚΑ, αποκτά κάποιος απευθείας πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Και εξηγεί: “Πράγματι υπάρχει μια ευκολία στην πρόσβαση στους φακέλους και χρειάζεται να περιφρουρηθεί και ο ασθενής από την πρόσβαση αυτή, αλλά χρειάζεται να υπάρξει και μια διασφάλιση για τον γιατρό, ο οποίος θα μπει κατά λάθος. Πρόσβαση έχει κάθε γιατρός, αλλά και οι φαρμακοποιοί πλέον. Πρέπει πραγματικά να υπάρξει μια διασφάλιση, ώστε, μην βρεθεί κατηγορούμενος ο γιατρός, επειδή ο ασθενής μπορεί να του είπε ένα κατά λάθος νούμερο στο ΑΜΚΑ”, όπως λέει.

Ζητούν δικλείδα ασφαλείας με κωδικό OTP

Προκειμένου να προστατευτούν γιατροί και ασθενείς από ανεπιθύμητη πρόσβαση στον ΗΦΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, προτείνει τη χρήση μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού (ΟΤΡ) που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον ασθενή στο τηλέφωνό του, σε κάθε προσπάθεια εισόδου στο φάκελό του.

Έτσι ο γιατρός θα έχει πρόσβαση μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης του ασθενούς.

Σε δεύτερη εκδοχή, ίσως η διασφάλιση να είναι εφικτή με την απαίτηση δεύτερου πεδίου συμπλήρωσης για την είσοδο στον φάκελο του ασθενούς. Δηλαδή με την υποχρεωτική εισαγωγή του ονόματος του, ή την ημερομηνία γέννησής του, τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

“Υπάρχει μια “ανοιχτή πόρτα” η οποία θα πρέπει να κλείσει και να ανοίγει μόνο όταν απαιτείται. Κι αυτό πρέπει να το διασφαλίσουμε. Ότι δηλαδή, η πόρτα ανοίγει με την κατάλληλη “κλειδαριά”, ή με δύο “κλειδαριές”. Να μην έχει μόνο έναν “σύρτη”, τονίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Και καταλήγει λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπου μπορεί ο ασθενής να βρεθεί σε νοσοκομείο ή ιατρείο, χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.

“Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του, θα πρέπει ο γιατρός να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στον φάκελό του, ώστε να διαπιστώσει εάν είναι διαβητικός, εάν έχει υπέρταση, εάν πάσχει από επιληψία. Υπάρχει και αυτή η παράμετρος”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Οδηγίες προς τους γιατρούς

Έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα από την ΗΔΙΚΑ, οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, εφιστούν την προσοχή στα μέλη τους. Συνιστούν κατά τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να μη γίνεται ποτέ είσοδος στο ιστορικό του ασθενούς, ακόμη και αν υπάρχει η έγκρισή του:

  • αν προηγουμένως ο γιατρός δεν έχει ήδη ανοίξει επίσκεψη στην ΗΔΙΚΑ,
  • ή σε ότι αφορά τους νοσοκομειακούς ιατρούς, αν ο ασθενής δεν νοσηλεύεται ή δεν βρίσκεται σε ενεργό επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία.

“Ιδιαίτερα θα πρέπει να επιδεικνύουμε μεγάλη προσοχή στην εξ αποστάσεως συνταγογράφηση, μέσω της άυλης διαδικασίας, όπου αποκλειστικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε επανασυνταγογράφηση χρόνιων θεραπευτικών αγωγών, ασθενών που γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό τους”, καταλήγουν οι γιατροί του ΙΣΗ.

Δείτε την επιστολή του ΙΣΗ στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη: