Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία

  • Iatropedia
Λουκέτο βάζουν σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας εξαιτίας της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στην οποία προχωρούν οι 12.000 Φαρμακοποιοί ζητώντας την άμεση αποπληρωμή των οφειλών από τα Ταμεία.

Οι ασθενείς δε θα έχουν πρόσβαση σήμερα στα φαρμακεία καθώς θα παραμείνουν κλειστά για 24 ώρες εξαιτίας της απεργίας του κλάδου. Οι φαρμακοποιοί μιλούν για υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και για οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία.

Οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών αναμένεται να ενταθούν με πανελλαδική αναστολή της πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου που δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα εξαιτίας –όπως υποστηρίζουν- της αδυναμίας λειτουργίας των φαρμακείων που συνθλίβονται ανάμεσα στην διακοπή πιστώσεων από τους προμηθευτές και τη μη καταβολή των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταξύ άλλων οι φαρμακοποιοί ζητούν να εξοφλήσουν άμεσα τα Ταμεία τα οφειλόμενα αλλά και να ξεκαθαριστούν οι ημερομηνίες πληρωμών όπως προβλέπει η ελληνική και η κοινοτική νομοθεσία.

Πάντως τα μέτρα για τον κλάδο αναμένεται να είναι ακόμη σκληρότερα το επόμενο διάστημα καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της κλιμακωτής αποζημίωσης με βάση την τιμή του φαρμάκου.