Κύστη στο συκώτι: Όλα τα αίτια

  • Iatropedia
Μια ύπουλη πάθηση η οποία προτιμά όσους έχουν σκύλο είναι η εχινόκκοκος κύστη. Η ασθένεια αυτή γενικά προσβάλει μεσήλικες ή ηλικιωμένα άτομα σε περιοχές όπου άνθρωποι και σκυλιά βρίσκονται σε οικεία σχέση. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και ποια η κατάλληλη θεραπεία; Απαντήσεις στο επσιτημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Δημήτριου Κ. Φιλίππου, MD, PhD

Γενικού Χειρουργού

O Echinococcus granulosus είναι ένα σκώληκας-παράσιτο που ζει στο έντερα των σκύλων. Τα αυγά περνούν με τα κόπρανα του σκύλου στο εξωτερικό περιβάλλον και από εκεί με μολυσμένα χέρια ή τροφές να εγκατασταθούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκεί εκκολάπτονται σε εξάκανθο έμβρυο και εγκαθίστανται σε κάποιο σημείο του οργανισμού, συνήθως το ήπαρ, όπου και δημιουργούν κύστεις (εχινόκοκκος κύστη).

Η ασθένεια αυτή γενικά προσβάλει μεσήλικες ή ηλικιωμένα άτομα σε περιοχές όπου άνθρωποι και σκυλιά βρίσκονται σε οικεία σχέση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα απουσιάζουν και παρατηρούνται μόνο σε περιπτώσεις όπου η αύξηση της κύστης δημιουργεί πιεστικά φαινόμενα στους γύρω ιστούς ή σπάσει. Μπορεί να παρατηρηθούν:

• Κοιλιακό άλγος, κυρίως στην δεξιά περιοχή της άνω κοιλίας.

• Πυρετός, φρίκια, εξανθήματα ή ίκτερος.

• Ψηληφητή μάζα στο δεξιό υπογάστριο.

Τη διάγνωση μπορεί κάποιος να την υποπτευθεί σ’ ένα άτομο με τα παραπάνω συμπτώματα, ειδικά εάν αυτό προέρχεται από μια περιοχή όπου η εχινοκοκκίαση είναι συχνή.

• Ακτινογραφία κοιλίας: Αυτή μπορεί να δείξει έναν αποτιτανωμένο δακτύλιο, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει εχινόκοκκο κύστη.

• Υπερηχογράφημα: Το υπερηχογράφημα αποτελεί μια διαγνωστική μέθοδο, κατά την οποία από μια συσκευή εκπέμπονται ραδιοκύματα, μέρος των οποίων ανακλάται στους ιστούς και επιστρέφει σε ένα δέκτη, ο οποίος μετατρέπει την πληροφορία αυτή σε εικόνα. Αποτελεί ακίνδυνο και ανώδυνο τρόπο για την εξέταση του ήπατος.

• CT scan (ψηφιακή αξονική τομογραφία): Ειδικές ακτινογραφίες λαμβάνονται από ειδικό μηχάνημα που μοιάζει με μεγάλο κύλινδρο. Ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι στο εσωτερικό του κυλίνδρου. Λαμβάνονται ακτινογραφίες που απεικονίζουν σε πολύ λεπτές τομές το σημείο (εν προκειμένω την άνω κοιλία και το ήπαρ) που μας ενδιαφέρει. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουμε το παρέγχυμα του ήπστος με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.

Η θεραπεία συνήθως είναι χειρουργική για να εξαλειφθούν τα συμπτώματα ή να αποτραπούν οι επιπλοκές.

Δημήτριος Κ. Φιλίππου, MD, PhD

Γενικός Χειρουργός

http://xeirourgikh.blogspot.gr/

http://www.filippou-surgery.gr

Email: d_filippou@hotmail.com