Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ: Αρνητικά τα 400 από τα 1.000 τεστ – Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε Ταύρο, Μεταμόρφωση, Πειραιά

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Σημαντικό όγκο δουλειάς διεκπεραιώνουν καθημερινά από την Δευτέρα 4/5/2020 οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ). Μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα της λειτουργίας τους έλαβαν δείγματα από 1.000 άτομα, ενώ τα 400 πρώτα αποτελέσματα ήταν όλα αρνητικά.

Οι 20 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες απαρτίζονται από έναν οδηγό και έναν ειδικό νοσηλευτή – που λαμβάνει τα δείγματα βιολογικού υλικού – σήμερα βρίσκονται στον Ταύρο, τη Μεταμόρφωση και τον Πειραιά. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν ελέγχους σε κλειστές δομές, στις οποίες βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άστεγοι κ.α.), σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα θετικό δείγμα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ουσιαστικά, ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στη χώρα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Αναμένονται, ωστόσο, εντός της ημέρας και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων δειγμάτων, τα οποία ελέγχονται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), του Υπουργείου Υγείας.

Τσιόδρας: Ίσως αυξηθούν τα κρούσματα το ερχόμενο διάστημα

Όσο εξελίσσεται η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων, «με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους εργαζόμενους των Μονάδων Πρόνοιας», όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η αύξηση του αριθμού των εξετάσεων στον πληθυσμό θα αποκαλύψει νέα κρούσματα και θα προκαλέσει ίσως μικρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα:

«Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες του ιού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς πιθανόν, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων «κρυφών» ή ελαφρά ασυμπτωματικών περιπτώσεων, οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η παραπάνω διαπίστωση, ευτυχώς δεν έχει επιβεβαιωθεί.