Κικίλιας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Ετοιμάζουμε σχέδιο για τα νησιά»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Σχέδιο για τη διενέργεια αεροδιακομιδών, αλλά και τις διακομιδές με πλωτά σκάφη από τα νησιά προς τα νοσοκομεία αναφοράς της ενδοχώρας, προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας από το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στο ίδιο σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη, περιλαμβάνεται και τεστ στον πληθυσμό, αλλά και στήριξη των δομών υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία), ενώ για την καλύτερη κάλυψη των νησιωτικών περιοχών, θα δημιουργηθεί, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, δίκτυο επικοινωνίας με τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

“Θα παρουσιάσω τη στρατηγική μας για τις αεροδιακομιδές, το testing και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά μας.  Πρόκειται για την ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον  προσωπικό, με μέσα ατομικής προστασίας, με testing, με δυνατότητα αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

“Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά μας, προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας.  Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης”, τόνισε.

Κικίλιας: «Η πρόληψη είναι ανώτερη της αντιμετώπισης».

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας μέσα από τις συμπληγάδες της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνοντας μιια ανασκόπηση του έργου του στο Υπουργείο Υγείας:

«Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και είχαμε σε ετοιμότητα όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας για μια διαφαινόμενη κρίση Δημόσιας Υγείας. Χτίσαμε ένα «τείχος επιστημοσύνης» με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η εκπροσώπηση του Υπουργείου Υγείας από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δημιούργησε έναν άρρηκτο δεσμό της κοινωνίας με τους επαγγελματίες υγείας, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, «νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη, αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε στην πολιτική μας αυτά τα μέτρα».

Η Ελλάδα δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, κατέληξε ο Υπουργός ΥΓείας και πλέον η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια «είναι παγκοσμίως, στο κέντρο της προσοχής, επιβραβεύεται για τις προσπάθειες μας. Πιστεύω ότι αυτό θα έρθει να επικαθίσει ως credit και σε ενδεχόμενες επενδύσεις στην οικονομία και στον τουρισμό».