Κικίλιας: Στο 90% η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid στην Αττική «Δεν θα μείνει κανένας ασθενής εκτός ΕΣΥ»

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Η Αττική εμφανίζει το μεγαλύτερο επιδημιολογική φορτίο στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και η κάλυψη των ΜΕΘ  είναι στο 90%, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Την ανησυχία του για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και για τις ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ-Covid που έχουν παραμένει διαθέσιμες εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.  Αναφερόμενος στο ΕΣΥ τόνισε πως στην Αττική πλέον καταγράφεται αριθμός-ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19.

«Την Τρίτη μόνο εισήχθησαν 168 άτομα. Την ίδια στιγμή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που προορίζονται για ασθενείς με Covid στην Αττική έχουν φτάσει στο 90% της πληρότητας», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι από τις 262 κλίνες ΜΕΘ-Covid κενές είναι μόνο οι 235. «Μέχρι σήμερα κανείς ασθενείς που χρειάστηκε νοσηλεία δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, σημείωσε.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας ο συνδυασμός τήρησης των μέτρων προστασίας και εμβολίων είναι οι δύο παράγοντες που θα μας βγάλουν από το lockdown και θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην καθημερινότητά μας.  Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 790.586 εμβολιασμοί  με ημερήσιο ρυθμό πάνω από 30.000, πρόσθεσε. Σήμερα αναμένονται πάνω από 31.000 εμβολιασμοί, ενώ ήδη έχουν κλειστεί 1.480.479 ραντεβού για εμβολιασμό.

Κοτανίδου: «Δεν θα μείνει κανένας ασθενείς χωρίς ΜΕΘ και νοσηλεία»

Το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που είχε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας,  ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

Σημείωσε ότι η  Αθήνα περνάει την μεγαλύτερη πίεση αυτή τι στιγμή, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μείνει εκτός  συστήματος υγείας.

«Κρατηθείτε λίγο στα σπίτια σας μήπως και καταφέρουμε με επιτυχία και ξεπεράσουμε κι αυτόν τον αυτόν τον σκόπελο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας», συμπλήρωσε.