Κικίλιας στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Επιτάχυνση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
Συνέδριο Ασθενών
Μέχρι αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία έχει "σιγήσει" εδώ και 18 μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών, το οποίο είχε ως θέμα του «Δημοκρατία στην Υγεία», ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των εργασιών της Επιτροπής που διαπραγματεύεται τις τιμές των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία μόνιμου συνδέσμου του Υπουργείου Υγείας με τους Συλλόγους Ασθενών, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους. Υπάλληλος του Υπουργείου αναλαμβάνει από σήμερα το ρόλο του μόνιμου συνδέσμου, με σκοπό την άμεση επικοινωνία μεταξύ Πολιτείας και ασθενών. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνει από σήμερα η Ελένη Γκαρέτσου, Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να επιτρέψει τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με ΤΟΜΥ και Κέντρων Υγείας, για να ενισχύσει την πρόσβαση των ασθενών στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αφαιρεθεί ένα βάρος από τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι ο ασθενής, επισημαίνοντας πως ο διάλογος και η από κοινού εξεύρεση λύσεων με τους Συλλόγους Ασθενών, αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας στην Υγεία.