Κικίλιας – Ράπτη: Και καθηγητής Ψυχιατρικής στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Νέα πρόσθετα μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού στους πολίτες. Τα μέτρα ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη

Η οικονομική, επαγγελματική, προσωπική πίεση που υφίστανται οι πολίτες εξαιτίας του lockdown και των μέτρω περιορισμού, έχει επιφέρει άγχος και αβεβαιότητα, μοναξιά, ψυχική κούραση, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Ζωή Ράπτη.

«Η πολιτεία είναι δίπλα σας σε αυτό», είπε ο κ. Κικίλιας, «γι’ αυτό όχι μόνο δεν παραμερίζουμε την ψυχική υγεία, αλλά με πέντε νέους πυλώνες της στηρίζουμε τους πολίτες», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, διευρύνεται και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, στην οποία προστίθεται ο κύριος Παντελεήμων-Βασίλειος Μποζίκας, καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Οπως ανέφερε η υφυπουργός σε θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Μάλιστα, όπως τόνισε «το 1/3 του πληθυσμού έχει άγχος και κατάθλιψη και όλοι έχουμε συναισθήματα που μας δυσκολεύουν. Αν έχετε άγχος ή άσχημη διάθεση, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι», είπε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Σχολεία, εστιατόρια εκκλησία, αθλητικές εκδηλώσεις, όλα κλειστά και όλες αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολες στην προσαρμογή και ακόμη πιο δύσκολη είναι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι έχουν περάσει και τα όρια της σωματικής κόπωσης. Γι’ αυτό περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχύσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις, ώστε να έχουμε και σωματική υγεία, διότι αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα, είπε ο κ. Κικίλιας.

Το υπουργείο Υγείας όλους αυτούς τους μήνες έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών και σήμερα παρουσίασε πέντε άξονες που θα υποστηρίξουν ψυχολογικά άτομα που το έχουν ανάγκη.

Πέντε άξονες

Ο πρώτος άξονας είναι αυτός της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με γραμμή 10306 η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά ειδικοί βοηθούν τους συμπολίτες μας. Συνεργασία με την ψυχιατρική κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου. Μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 78.000 κλήσεις συμπολιτών μας. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται και τηλεσυμβουλευτική για ασθενείς που είτε νοσηλεύονται, είτε είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Δεύτερος άξονας προγράμματα εξ αποστάσεως για ανέργους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παιδιά και εφήβους.

Ο τρίτος πυλώνας είναι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας με οδηγίες για τα παιδιά και την αντιμετώπιση της απομόνωσης.

Ο τέταρτος πυλώνας στην ιστοσελίδα είναι οδηγός για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον ειδική ενότητα για το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.

Πέμπτο ενισχύονται τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας με ψυχιάτρους.