Κικίλιας: Πώς θα αναπληρωθούν οι δόσεις από τα ραντεβού που χάθηκαν

  • Γιάννα Σουλάκη
Τις νέες ημερομηνίες για τους πολίτες που έχασαν το ραντεβού τους λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τις δύο προηγούμενες ημέρες στην Αττική ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνου για τα εμβόλια του κορονοϊού στη χώρα μας, «λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων ακυρώθηκαν όλοι οι εμβολιασμοί. Αυτό δημιούργησε δύο τεράστιες προκλήσεις. Να μην χαθούν δόσεις του εμβολίου της Pfizer και να γίνει ο επαναπρογαματισμός των ραντεβού. Τις επόμενες ημέρες θα ειδοποιηθούν οι πολίτες με μήνυμα στο κινητό τους», είπε.

Οι πολίτες που αναμένουν μήνυμα στο κινητό χωρίστηκαν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • άτομα 64 με 64 ετών. Αυτοί θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα και θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν από το νέο τους ραντεβού.
  • πολίτες που είχαν ραντεβού στο κτήριο της HELEXPO και θα αρχίσουν να ενημερώνονται από την Παρασκευή με την ίδια διαδικασία.
  • πολίτες από 75 ετών και άνω και άλλες κατηγορίες πολίτες όπως οι υγειονομικοί, έχει γίνει ειδική μέριμνα ώστε τα ραντεβού τους να γίνουν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.
  • πολίτες που κάνουν δεύτερες δόσεις και έγινε μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουν Κυριακή τα εμβολιαστικά κέντρα, για να μην υπάρχει μεγάλη απόσταση από την πρώτη δόση, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σήμερα, Τετάρτη, όπως είπε η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα έφτασε στο 89% και μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 5,71%.

Κικίλιας: Που δόθηκαν τα εμβόλια από τους εμβολιασμούς που ακυρώθηκαν

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα «μας υποχρέωσαν να δράσουμε άμεσα για τους εμβολιασμούς και αναβάλλαμε εμβολιασμούς για την ίδια την προστασία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι τα εμβόλια από τα χαμένα ραντεβού αξιοποιήθηκαν πλήρως. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια τα εμβόλια δόθηκαν στις φυλακές Κορυδαλού και στο Κέντρο Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Στην επιχείρηση αυτή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, εμβολιάστηκαν 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού και αλλά 250 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ στην Αμυγδαλέζα.

«Μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα εμβολιάζαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προσέθεσε ότι κάποιες δόσεις εμβολίων διατέθηκαν επίσης σε στρατιωτικούς από νοσοκομεία, επιχείρηση η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί. Όλα αυτά έγιναν για «να μην χαθούν αυτές οι υπερ-πολύτιμες δόσεις εμβολίων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, είπε ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση στις μεγάλες Περιφέρειες και ανέφερε ότι από τις 1.322 κλίνες ΜΕΘ, οι 449 είναι κενές αυτή τη στιγμή. Στην Αττική υπάρχουν 36 κενές κλίνες ΜΕΘ COVID.

«Συνήθως το Φεβρουάριο και με την επιβάρυνση της γρίπης είχαμε 30 έως 50 αναμονές για κρεβάτι ΜΕΘ τα τελευταία χρόνια και αυτό δείχνει πόση δουλειά έχει γίνει στο ζήτημα αυτό» σημείωσε καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας.