Κικίλιας: «Πήραμε μέτρα και προστατεύσαμε τους πολίτες» – Συνέντευξη στην El Mundo

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Ιδιαίτερα εγκωμιαστικό άρθρο για την πατρίδα μας, ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, αφιερώνει η ισπανική εφημερίδα "El Mundo", η οποία φιλοξενεί και συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Mε τίτλο: «Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας της Ελλάδας στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Οι τουρίστες θα μπορέσουν να απολαύσουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι», η ισπανική εφημερίδα El Mundo δημοσιεύει ολοσέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο δημοσιογράφο Alberto Rojas.

Στη συνέντευξη, στην οποία προβάλλεται η δήλωση του υπουργού Υγείας «Λάβαμε μέτρα εγκαίρως και προστατεύσαμε τους πολίτες», ο δημοσιογράφος αναφέρει, ότι την ώρα που ο πλανήτης εξακολουθούσε να ζει λες και η καταιγίδα του ιού δεν θα μπορούσε ποτέ να φθάσει από την Κίνα στις δικές μας ακτές, «οι Έλληνες, ένας λαός με μνήμη, ετοιμάζονταν για τις συνέπειες του επερχόμενου μεγάλου κύματος».

Το άρθρο αναφέρεται στις οικονομικές συνιστώσες του τομέα της δημόσιας υγείας της πατρίδας μας, ο οποίος είχε υποστεί περικοπές τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της λιτότητας και των περιορισμένων πόρων. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος:  «έγινε το θαύμα: (σ.σ. Οι Έλληνες) σταμάτησαν τον «Λεβιάθαν» που άφησε ένα βουνό από νεκρούς στην Ευρώπη! Και το πέτυχαν χωρίς το υγειονομικό υπόβαθρο της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη και της ίδιας της Ισπανίας. Επί του παρόντος, οι αριθμοί της πανδημίας στην Ελλάδα εκπλήσσουν: 2.836 κρούσματα και μόνο 165 θάνατοι μέχρι στιγμής, σε έναν πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων», υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα.

Κικίλιας: «Η επιτυχία μας βασίζεται στους εξαιρετικούς επαγγελματίες του ΕΣΥ»

Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας στην εφημερίδα «El Mundo»:

  • ΕΡ: Σε ποιους παράγοντες βασίστηκε ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού;

Β. Κικίλιας: Η επιτυχία μας βασίζεται κυρίως στους εξαιρετικούς επαγγελματίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε αυτούς τους καθημερινούς ήρωες: στους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς επίσης στο ΕΚΑΒ, τους επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, που κατάφεραν να εντοπίσουν το πρώτο κρούσμα.

  • ΕΡ: Πώς έγινε ο αποφασιστικής σημασίας εντοπισμός των πρώτων κρουσμάτων, χωρίς τα τεχνολογικά μέσα της Νότιας Κορέας και χωρίς τη δυνατότητα πραγματοποίησης μαζικών διαγνωστικών τεστ όπως στη Γερμανία;

Β. Κικίλιας: Λάβαμε τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως κι έτσι προστατέψαμε τους πολίτες. Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήσαμε πάνω από 30 προσομοιώσεις, ορίσαμε μια Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας  και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

  • ΕΡ: Πότε καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα;

Β. Κικίλιας: Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού κατεγράφη στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου. Την  ίδια ημέρα, σύμφωνα με εντολή του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσα την ακύρωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι και στις 10 Μαρτίου (με μόνον ένα θάνατο καταγεγραμμένο) το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στις 22 Μαρτίου άρχισε ο γενικευμένος περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών.

  • ΕΡ: Πώς εντοπίσατε τόσο νωρίς τη σοβαρότητα της εξάπλωσης του ιού, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία;

Β. Κικίλιας: Από τα μέσα Ιανουαρίου προετοιμάζαμε την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας, σε όλα τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Υγείας. Τον ίδιο μήνα, προετοιμάσαμε ένα σχέδιο δράσης μαζί με τον ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ από την αρχή ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον ΠΟΥ.

  • ΕΡ: Πώς σχεδιάζετε την επιστροφή στην κανονικότητα του τουριστικού τομέα, ο οποίος είναι από τους πλέον σημαντικούς για την Ελλάδα;

Β. Κικίλιας: Η τουριστική εμπειρία του φετινού καλοκαιριού μπορεί να είναι κάπως διαφορετική σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια, με περισσότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά οι τουρίστες θα μπορέσουν να κάνουν  μια υπέροχη επίσκεψη στην Ελλάδα το καλοκαίρι, αρκεί η πανδημία διεθνώς να βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

  • ΕΡ: Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο ύψος της υγειονομικής πρόκλησης του ιού; Πιστεύετε ότι θα υλοποιήσει την αλληλεγγύη, την οποία προβάλλει;   

Β. Κικίλιας: Δεδομένου ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, νομίζω πραγματικά ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη. Αλλά ελπίζουμε ότι η λέξη «αλληλεγγύη» δεν θα μείνει κενή περιεχομένου. Αποτελεί μια αξία, μια αρχή που πρέπει να διέπει τον κόσμο, ειδικά σε καιρούς κρίσης άνευ προηγουμένου, όπως η παρούσα κρίση.

  • ΕΡ: Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη φήμη της χάρη στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας, μετά την οικονομική καταστροφή του 2010 και τη χρεοκοπία της χώρας;

Β. Κικίλιας: Ναι. Η Ελλάδα αποτελεί θετικό παράδειγμα στη διαχείριση αυτής της κρίσης, αλλά τώρα ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι.

  • ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του ελληνικού λαού σε έναν τόσο αυστηρό περιορισμό κυκλοφορίας;   

Β. Κικίλιας: Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Τους αξίζει μεγάλη αναγνώριση.

  • ΕΡ: Πώς ετοιμάζεστε για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του ιού από το φθινόπωρο;

Β. Κικίλιας: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εγγυηθούμε τη στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας στις ΜΕΘ. Έχουμε αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1.017, έχουμε προχωρήσει σε νέες προσλήψεις άνω των 4.000 επαγγελματιών υγείας και έχουμε δημιουργήσει μια «αερογέφυρα» για προμήθεια υγειονομικού υλικού άνευ προηγουμένου, εν μέσω διεθνούς διαμάχης για προμήθεια ιατρικού υλικού. Επιπλέον, έχουμε λάβει δωρεές από 865 ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίες ανήλθαν συνολικά  σε 89 εκατ. ευρώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν