Κικίλιας: Πίεση στο ΕΣΥ και 83% κάλυψη των ΜΕΘ Covid ανά την Επικράτεια – Στο «κόκκινο» η Δυτική Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Πιεστική παραμένει η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, καθώς στους άνω των 60 ετών που "πιέζουν" περισσότερο το ΕΣΥ παρατηρείται αύξηση στις μολύνσεις. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η οποία εξαιρέθηκε από την 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει στα τηλεοπτικά κανάλια η ΕΣΗΕΑ.
Από την απεργία των τηλεοπτικών δημοσιογράφων εξαιρέθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου και η ενημέρωση για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας και τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είχε δίπλα του, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε λέγοντας πως η κατάσταση παραμένει ακόμη πιεστική σε όλη τη χώρα, καθώς στις ηλικίες άνω των 65 ετών παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα, κατά 5%. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι πλέον μεταξύ 40 και 64 ετών, ενώ στις ηλικίες 75 ετών και άνω και στις ηλικίες 65 έως 74 υπάρχει σημαντική επίπτωση της νόσου και αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 5% τον τελευταίο μήνα.

Τα περισσότερα νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, εντοπίζονται στην Πιερία, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ξάνθη, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Φλώρινα.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην δυτική Αττική, επισήμανε επίσης, ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι τα ποσοστά κάλυψης των ΜΕΘ Covid είναι:

  • στην Επικράτεια: 83%
  • στην Αττική: 77%
  • στη Θεσσαλονίκη: 91%

«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα αν προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης;» διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας και συνέχισε: «Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία; Και 95 θανάτους συναθρώπων μας; Η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown. Το ερώτημα που τίθεται και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας αν δυσκολέψουν τα πράγματα».

Κικίλιας: «Ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχέδιο εμβολιασμών»

Για την εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορονοϊού ενημέρωσε σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Κικίλιας, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, όπως ανέφερε ο ίδιος:

«Σύντομα θα μπορέσουμε με ασφάλεια και οργάνωση να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας», είπε και σημείωσε επιπλέον ότι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 15 Ιανουαρίου «αν όλα πάνε βάσει σχεδίου», θα είναι μια εθνική και όχι κομματική προσπάθεια. Θα περιλαμβάνει όλα τα κόμματα, την Εκκλησία, τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους κ.α., πρόσθεσε.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα είναι μια χώρα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συναισθήματος. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Αυτή η προσπάθεια μας αφορά όλους. Θα οδηγήσει στο να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω κι αυτό είναι ένα μήνυμα ιερό», είπε καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας.

Πρεζεράκος: «Υπομονή! Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ»

Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, σημείωσε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται και συνέστησε «υπομονή», καθώς όπως είπε, η επιστήμη πλέον έχει «όπλα», εννοώντας τα εμβόλια.

«Τα όπλα της Δημόσιας Υγείας είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολίτες «να κλείσουν τα αυτιά σε κάθε παραπληροφόρηση».

«Θα γιορτάσουμε διαφορετικά τα Χριστούγεννα, ήδη όμως βλέπουμε φως στο τούνελ» σημείωσε σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, έναντι άλλων χωρών.

Στη συνέχεια έκανε ειδική ειδική αναφορά στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία «αποτελείται από 31 άτομα και πραγματοποίησε από την αρχή της πανδημίας 131 συνεδριάσεις, με μέση διάρκεια 3,5 με 4 ώρες».

«Τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Τα όπλα της δημόσιας υγείας είναι αποτελεσματικά. Ακολουθώντας τις συστάσεις έχουμε τα αποτελέσματα αυτά που συγκριτικά με άλλες χώρες είναι καλύτερα», κατέληξε, ζητώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά.

«Υπομονή, έμεινε λίγος χρόνος από δω και πέρα», είπε.