Κικίλιας: Μείωση του χρόνου αναμονής στο Γαστρεντολογικό του Νοσοκομείου Χανίων

  • Γιάννα Σουλάκη
Νοσοκομείων Χανίων
Σε ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος με τις λίστες αναμονής του νοσοκομείου Χανίων, προχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Στο νοσοκομείο, όπου έδωσαν ραντεβού για γαστροσκόπηση σε ασθενή για το 2022!

Σε μείωση του χρόνου αναμονής από τους 48 στους 4 μήνες προχώρησε το υπουργείο Υγείας και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι χρέος του υπουργείου Υγείας είναι να δίνει λύσεις και όχι να κάνει διαπιστώσεις. Επίσης, πρόσθεσε:

«Το 2020 είναι η χρονιά των Νοσοκομείων και είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όχι μόνο την εικόνα αλλά και την πραγματικότητα στα νοσηλευτικά μας Ιδρύματα»

Νοσοκομείο Χανίων: Ποια προβλήματα διαπιστώθηκαν

Να σημειωθεί ότι μετά την διερεύνηση των καταγγελιών για πολύμηνη έως διετή (!) αναμονή των πολιτών για εξετάσεις στο Γαστρεντολογικό Εξωτερικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Χανίων διαπιστώθηκαν επισήμως τα εξής :

  • Η πρώτη λίστα αναμονής ξεκίνησε την 1 Μαρτίου 2016 ενώ στην πορεία προστέθηκε και δεύτερη λίστα αναμονής.
  • Στις 13 Νοεμβρίου 2017, το Νοσοκομείο Χανίων σταμάτησε να ενημερώνει και να κλείνει ραντεβού ασθενών στην λίστα αναμονής. Την ημέρα εκείνη ο αριθμός των κλεισμένων ραντεβού ήταν 2.373 (!)
  • Τον Αύγουστο του 2018 ο αναμενόμενος χρόνος εκκαθάρισης των δυο λιστών ήταν πάνω από 2 χρόνια, όπως αναφέρεται επίσημα σε έγγραφο του αναπληρωτή προϊστάμενου των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.

Ποιες λύσεις δρομολόγησε το Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τη νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου, το προσωπικό της γαστρεντερολογικής κλινικής και των εξωτερικών ιατρείων όπως και το Κέντρο Υγείας Βάμου, πέτυχαν σε σύντομο χρονικό διάστημα:

  • Τη μείωση του μέγιστου χρόνου αναμονής για τα ραντεβού, από τους 48 μήνες στους 4 μήνες.
  • Όλα τα ραντεβού επαναπρογραμματίστηκαν και οι πολίτες ενημερώθηκαν από το Νοσοκομείο για τη νέα ημερομηνία που τους αφορά.
  • Την αύξηση του αριθμού των εβδομαδιαίων εξωτερικών ιατρείων
  • Την προσθήκη ενός νοσηλευτή στο δυναμικό του γαστρεντερολογικού ιατρείου
  • Την τοποθέτηση σε λίγες ημέρες ενός επικουρικού γαστρεντερολόγου στο Νοσοκομείο.
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, ιατρός γαστρεντερολόγος θα πραγματοποιεί εθελοντικά ενδοσκοπήσεις στο Νοσοκομείο Χανίων μία ακόμη ημέρα την εβδομάδα

Από το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται, επίσης ότι «τα επείγοντα περιστατικά πάσης φύσεως αντιμετωπίζονται πάντα κατά προτεραιότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν