Κικίλιας: Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν – Στα πρόθυρα σκληρού lockdown 2 Περιφερειακές Ενότητες

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Από αύριο το πρωί ξεκινά η καταγραφή από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων όλης της χώρας των υγειονομικών που επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer / BionNTech όταν αυτό παραληφθεί στην Ελλάδα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τη νόσο Covid από το Υπουργείο Υγείας.

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καταρτίζει τους καταλόγους των ανθρώπων που θα λάβουν το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech, πρώτοι και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους υγειονομικούς. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υπέργηροι, καθώς αυτές οι ομάδες έχουν χτυπηθεί περισσότερο απ’ όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, από την πανδημία.

«Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας.

Έτσι, από αύριο το πρωί το υπουργείο Υγείας και από τις 9:00 έως τις 16:00 θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, ώστε να δηλωθούν όσοι υγειονομικοί συγκατατίθενται στον εμβολιασμό τους, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Όταν μιλάμε για υγειονομικούς, μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες», ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς, έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Σε μεγάλη διασπορά 11 περιοχές της χώρας – Στα πρόθυρα σκληρού lockdown Κοζάνη και Δυτική Αττική

Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, καθώς σε πολλές περιοχές καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο αναμένεται να πιέσει το σύστημα υγείας το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και η Ροδόπη παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλο ιικό φορτίο. Σε εξέλιξη είναι, όπως ανέφερε, ειδική σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκείμενου να αποφασιστεί εάν θα ληφθούν νέα μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα ειδικά στις εΣπιβαρυμένες περιοχές, δεν αποκλείεται τα περιοριστικά μέτρα να αυξηθούν «Θέλω να πω στους συμπολίτες μας σε αυτές τις τρεις περιοχές που δεν τηρούν τα μέτρα, να σκεφτούν ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση ολόκληρης της της χώρας και να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, ειδικά σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε ο κ. Κικίλιας .

Οι 10 Περιφερειακές Ενότητες της χώρα με το πιο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο είναι: Δυτική Αττική, Κοζάνη, Θεσσαλονίκης Κιλκίς Ξάνθης Πιερίας Δράμας Ροδόπης Πέλλας Λάρισας και Γρεβενών.

Κικίλιας: Έρχονται κι άλλα εμβόλια

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων, αλλά και την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει της έγκρισης του εμβολίου και της έναρξης των εμβολιασμών.  «Η λέξη «Ελευθερία» τα λέει όλα, για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», είπε για την ονομασία της προμήθειας εμβολίων στην Ευρώπη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται περί ενός εμβολίου, αλλά πολλών, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λίαν συντόμως την οδό της αδειοδότησης θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλια. Οι δόσεις θα έρθουν η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς που έχει συμφωνήσει η Κομισιόν.