Κικίλιας: «Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι καθολικό lockdown για ένα μήνα – Κλειστά και τα Γυμνάσια – Λύκεια»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Καθολικό lockdown για ένα μήνα έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται και το κλείσιμο και των Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα. Αυτά δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Κορυφώνεται η αγωνία για τα νέα μέτρα που θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει σε νέο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια πρόγευση των ανακοινώσεων που θα κάνει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 το μεσημέρι, έχοντας στο πλευρό του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έδωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε το Σύστημα Υγείας πλέον πιέζεται σημαντικά και η χώρα μας περνάει στο «κόκκινο». Στόχος είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα, έχουμε να κάνουμε με έναν φονικό ιό. Αυτό αφορά όλες τις χώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας πιέζεται, όπως και στις άλλες χώρες και πρέπει να πάρουμε μέτρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown για ένα μήνα στη χώρα» Απαντώντας σε ερώτηση, εάν το lockdown θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Παρασκευή, είπε ότι «θα εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό»

Κικίλιας: «Θα στηριχθούν οικονομικά όσοι πλήττονται από τα μέτρα»

Δεν θα προχωρήσουμε σε τοπικά lockdown γιατί υπάρχει επιβάρυνση σε όλη τη χώρα, είπε ο υπουργός Υγείας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς υπάρχει επιβάρυνση όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Αττική, αλλά και στα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Λάρισα και άλλες περιοχές».

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και να μείνουν ανοιχτά μόνο τα Δημοτικά σχολεία. Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα στηρίξει όλους όσοι πλήττονται από τα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει αποδειχθεί ότι οι χώρες που έκλεισαν την οικονομία τους και έσωσαν ανθρώπινες ζωές, μακροπρόθεσμα είχαν μεγαλύτερα οφέλη και στην οικονομία:

«Όποιος γλίτωσε χιλιάδες ζωές είχε μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία. Το σημαντικότερο είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε και συμπλήρωσε: «Στην πρώτη φάση πήραμε νωρίς οριζόντια μέτρα και σώσαμε ανθρώπινες ζωές».

Κικίλιας: 1.500 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το σύνολο των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 1.013. Οι ΜΕΘ non Covid είναι σήμερα 615 και οι ΜΕΘ Covid είναι 348. Νοσηλεύονται στο σύνολο του ΕΣΥ, 1.500 συμπολίτες μας, σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες.

Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, είπε ο κ. Κικίλιας, φτάσαμε στο οριακό σημείο και αναγκαστήκαμε και ανοίξαμε κι άλλες κλίνες ΜΕΘ με έκτακτες διαδικασίες. Στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες το 72% των κλινών Covid και επίσης, όπως είπε,
«βλέπουμε αυξητικές τάσεις κατακόρυφες στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα και αυξητικές τάσεις στην Αττική, κάτι το οποίο μας ανησυχεί και μας οδήγησε στο να προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις».