Κικίλιας: Γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα θα στηρίξουν τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα – Μήνυμα Κλούγκε

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Μισθολογικά κίνητρα για τη μετάβασή γιατρών στη βόρεια Ελλάδα, με σκοπό τη στήριξη των νοσοκομείων και την ενίσχυση του εκεί προσωπικού, δίνει το υπουργείο Υγείας, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η τακτική ενημέρωσης της Τετάρτης στο Υπουργείο Υγείας, ξεκίνησε επεισοδιακά. Με τη σύνδεση για την προβολή του μηνύματος του Διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ, Χάνς Κλούγκε να παρουσιάζει πολλά τεχνικά προβλήματα. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε ότι γιατροί από ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στη βόρεια Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, το υπουργείο Υγείας θα καταθέσει αύριο νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία προβλέπει διπλασιασμό των αμοιβών των γιατρών που θα συμμετάσχουν.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ονομαστικά την πολυμελή ομάδα από τα νοσοκομεία, ενώ όπως είπε, επικοινώνησε σήμερα με τις διοικήσεις ιδιωτικών νοσοκομείων και ευχαρίστησε για τη διάθεση σε εθελοντική βάση 22 γιατρών από το δυναμικό τους, που θα συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα.

Αυτά είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ.Υγείας :

  • Όμιλος Hellenic Healthcare διαθέτει από τα νοσοκομεία «Υγεία», «Μητέρα», «Metropolitan» και «Metropolitan General», 9 παθολόγους, 2 πνευμονολόγους και 1 λοιμωξιολόγο.
  • «Ερρίκος Ντυνάν» διαθέτει 2 αναισθησιολόγους, 3 παθολόγους και 1 πνευμονολόγο.
  •  «Ιασώ» διαθέτει 3 εντατικολόγους και 1 αναισθησιολόγο.

Πιέζονται τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας – Μισθολογικά κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ να συνδράμουν

Τα νοσοκομεία Κατερίνης, Δράμας, Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Φλώρινας είναι τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας που πιέζονται περισσότερο από την πανδημία. ‘Εχουν ήδη ενισχυθεί με 167 ιατρούς, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια της απογευματινής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

«Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσής τους, μεταβαίνουν 8 γιατροί από το ΕΣΥ, 5 παθολόγοι, 2 γενικοί ιατροί και 1 καρδιολόγος, που σήμερα υπηρετούν σε νοσοκομεία της Αττικής και στο κέντρο υγείας Λυγουριού Αργολίδας» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπ. Υγείας.

Και για τους 8 αυτούς γιατρούς, αλλά και για όσους συναδέλφους τους από το Ε.Σ.Υ., γιατρούς και νοσηλευτές, στις ειδικότητες που χρειάζονται οι κλινικές COVID, συνδράμουν στην προσπάθεια των νοσοκομείων «πρώτης γραμμής» που έχουν ανάγκη στην παρούσα φάση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καταθέτει αύριο στην ίδια νομοθετική ρύθμιση για τους ιδιώτες στη Βουλή, που προβλέπει διπλασιασμό των αποδοχών τους για το χρονικό διάστημα που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί.

Κλούγκε: «Τα εμβόλια θα σώσουν ζωές»

Σχετικά με το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην αρχή της συνέντευξης, ο υπουργός Υγείας κατακεραύνωσε την ΕΡΤ: «Η ΕΡΤ έχει πρόβλημα στο κοντρόλ της και όταν διορθώσει το πρόβλημα θα παρουσιάσουμε το μήνυμα του γενικού διευθυντή της ΠΟΥ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια το τεχνικό πρόβλημα διορθώθηκε και το μήνυμα του Δρ. Χάνς Κλούγκε προβλήθηκε κανονικά.

Στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, έκανε έκκληση για υπομονή, τήρηση των μέτρων, αλλά και των κανόνων προσωπικής υγιεινής, μέχρι έρθει το εμβόλιο.

«Θα πρέπει να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για να κρατήσουμε το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού χαμηλά. Είναι μία πρόκληση. Θα πρέπει να προσέχουμε να κρατάμε τις κοινωνικές αποστάσεις και να φοράμε τις μάσκες μας. Να παραμένουμε σπίτι όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, τους κλειστούς χώρους και τις στενές επαφές. Πρέπει να τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη μας, διαφορετικά θα γίνει μεγάλη ζημιά» είπε στο μήνυμά του κατά την τηλε-μεταδιδόμενη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας.

«Τις επόμενες ημέρες είτε θα δούμε ένα τρίτο κύμα ή θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τον κορονοϊό σε αυτό το σημείο», είπε το απόγευμα της Τετάρτης. Ο ίδιος εξήγησε στους έλληνες πολίτες ότι ένα κομμάτι της λύσης είναι ο εμβολιασμός. «Πέρυσι η Ευρώπη ανέφερε ένα μεγάλο πλήθος ασθενειών. Η Ελλάδα δεν είχε τέτοιες αναφορές, διότι υπάρχει ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού». Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, συνέχισε, ο φόβος αφαιρεί ζωές. «Είναι φυσιολογικό να υπάρχει προβληματισμός, αλλά τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση, θα είναι ασφαλή». Παράλληλα, τόνισε ότι οι χώρες σε συνεργασία με τον ΠΟΥ θα βρουν πολιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ζήτησε από τους πολίτες «λίγη ακόμη υπομονή, για να μπει φρένο στην πανδημία».

Η ΕΕ έχει σχεδιάσει ένα πλάνο για τον εμβολιασμό. Εχει διασφαλιστεί ότι η παραλαβή θα γίνει δίκαια και στον ίδιο χρόνο, διαβεβαίωσε. «Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο της πανδημίας. Το μεγαλύτερο δώρο για τους αγαπημένους μας φέτος τα Χριστούγεννα, θα είναι να τους προφυλάξουμε και να σώσουμε ζωές», κατέληξε ο ίδιος.