Κικίλιας για κοροναϊό: «Είναι έτοιμος ο ΕΟΔΥ να βγάλει θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο αν χρειαστεί»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Πανέτοιμη είναι η χώρα μας να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό κρούσμα ή κρούσματα, που ενδεχομένως θα εντοπιστούν στην Ελληνική Επικράτεια, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ως χώρα για να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό, που μετά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες κρούσματα στην Κίνα, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα «πιστόλια». Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό».

Κικίλιας: «Έχουμε τοίχος προστασίας από την κοινή γρίπη-Εμβολιάστηκαν πάνω από 3 εκατ. πολίτες»

Αναφερόμενος στο θέμα της εποχικής γρίπης, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι φέτος έχουν εμβολιαστεί 1 εκατομμύριο περισσότεροι πολίτες από πέρυσι κι αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη προστασία από τη γρίπη.

‘Οπως είπε συγκεκριμένα, πέρυσι εμβολιάστηκαν 2.050.000 πολίτες και φέτος έχουν ήδη εμβολιαστεί 3.100.000.

«Έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας άκουσαν και εμβολιάστηκαν. Και αυτό έχει χτίσει ένα τοίχος ανοσίας για την κοινή γρίπη. Σήμερα υπάρχουν 140.000 εμβόλια στον ΕΟΦ αν χρειαστεί, παρότι έχει περάσει η εμβολιαστική περίοδος, να διατεθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ενώ έκανε αναφορά και στις 38 κλίνες ΜΕΘ που παραχώρησε ο ιδιω τικός τομέας στην υπηρεσία των ασθενών, που θα χρειαστούν τυχόν νοσηλεία από τη γρίπη.

Κικίλιας: «Όχι 400, αλλά… 27 φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία»

Αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας και στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, τις ελλείψεις φαρμάκων. Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι δεν είναι 400 τα φάρμακα που καταγγέλλουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης, ότι λείπουν από τα φαρμακεία, αλλά μόλις 27, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΕΟΦ.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταγράψει με όλους τους Συλλόγους ανά νομό, τι ελλείψεις υπάρχουν στα φαρμακεία. Επίσης, να ελεγχθούν και τα φαρμακεία, σε συνδυασμό τα αποθέματα που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες, αλλά και πως αντιμετωπίζουν την κρίση οι φαρμακευτικές εταιρίες.

«Αν κάποιος τεχνητά θέλει να κάνει εξαγωγές παράλληλες ή να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών και των ασθενών στην Ελλάδα, να είναι σίγουρος ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου θα το ελέγξει και θα το πατάξει με την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας», είπε ο υπουργός Υγείας. .

Αναφερόμενος στις ελλείψεις των ογκολογικών φαρμάκων ο Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι γίνονται συνεχώς εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ με εντολή του ΕΟΦ, ώστε να καλύπτονται τα κενά και να μην χάνουν οι ογκολογικοί ασθενείς τις θεραπείες τους. Έχουν καλυφθεί πάνω από 250 κενά σε σκευάσματα, είπε ο υπουργός. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αυτές οι ελλείψεις αφορούν σε πολύ φθηνά αντικαρκινικά φάρμακα στα οποία υπάρχει παγκόσμια έλλειψη.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι οι ομάδες των ασθενών και οι οργανώσεις τους με πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τοποθετούνται για το θέμα γιατί οι άνθρωποι ξέρουν. Αντιθέτως, αυτοί οι οποίοι δεν ξέρουν ή οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, τοποθετούνται διαφορετικά. Ως οργανωμένη πολιτεία εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι κανενός ιδιωτικού συμφέροντος και ο ΕΟΦ θα απαντήσει σε αυτό», τόνισε.

Τέλος, μιλώντας για το νομοσχέδιο Δημόσιας Υγείας, είπε ότι η διαβούλευση ξεκινά σε 10 μέρες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εμβολιασμούς, «θα προβλέπει ότι ο υπουργός Υγείας θα μπορεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην προσχολική ηλικία. Μιλάμε μέχρι τα 4 έτη που εκεί γίνονται τα βασικά εμβόλια, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας, που είναι υπέρτερη όλων των άλλων».