Κικίλιας: Ενεργοποιείται και πάλι λίστα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Μία ελπιδοφόρα ανακοίνωση έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η οποία αφορά στην ενεργοποίηση, μετά το lockdown του κορωνοϊού, της λίστας για μεταμόσχευση νεφρού σε παιδιά.

Το πρόγραμμα, το οποίο είχε ανασταλεί για τρεις περίπου μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει ήδη επανεκκινήσει και προγραμματίζονται έξι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη εντός του 2020. Στις αρχές Μαρτίου 2020 και πριν από τη διακοπή του προγράμματος είχαν ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη.

«Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενεργοποιείται η λίστα και για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από αποβιώσαντες δότες. Από τα 12 παιδιά που αναμένουν μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα 5 που διαμένουν στη Νότια Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν στη λίστα του Λαϊκού Νοσοκομείου», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η επέκταση του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και για Μεταμοσχεύσεις Νεφρού σε παιδιά, σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», είχε αδειοδοτηθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Μέσα στην πανδημία, αποδείξαμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από όλα. Οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις που προϋπήρχαν σε μηχανικά μέσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσουν άμεσα σε διαγωνισμό για τις σχετικές προμήθειες.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πλευρό των συμπολιτών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.