Κικίλιας: «Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση των εμβολιασμών – Θα υπάρξει διαφάνεια και πλήρης ενημέρωση»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Σε συστράτευση κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πρόκλησης του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό του 2021, δεσμεύτηκε επίσης, για πλήρη ενημέρωση με διαφάνεια και αμεσότητα.

«Σας καλώ να συστρατευθούμε όλοι στην εθνική μάχη, για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι νικητές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του ’21, ο οποίος όπως επισήμανε, «διεξάγεται μέσα στη δίνη της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος τα τελευταία 100 χρόνια».

Οκ. Κικίλιας διαβεβαίωσε το Σώμα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες, ότι θα έχουν πλήρη ενημέρωση με διαφάνεια και αμεσότητα, για όποιο πρόβλημα προκύψει κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

«Δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός για την Covid-19 θα είναι μια πρωτοφανής Υγειονομική άσκηση, με πρωτόγνωρες δυσκολίες στην εφαρμογή της. Όπως ήδη βλέπουμε από τις χώρες που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, είναι ένα πολυσύνθετο, δύσκολο και πολύ απαιτητικό έργο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Απαιτεί εξαιρετικά λεπτομερή σχεδιασμό, εκατοντάδες επιμέρους παραμέτρους που πρέπει να προβλεφθούν, μεγάλη ακρίβεια στην επιχειρησιακή του εκτέλεση», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η πολύμηνη δοκιμασία του κορονοϊού, έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές, έχει χτυπήσει σκληρά χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, είπε ο υπουργός, όμως, ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους. Η παγκόσμια επιστημονική και ερευνητική κοινότητα σε μια τιτάνια ομολογουμένως προσπάθεια, έφτασε με ασφάλεια στην παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, συμμετέχει στην κοινή προμήθεια εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα εξελίσσεται το δικό μας εθνικό project, εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών. Αυτό συντάσσεται με τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των πολιτών και θα γίνει «υπό τις οδηγίες των επιστημόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Τρία Υπουργεία θα συνεργαστούν για τη διεξαγωγή των εμβολιασμών

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς και μετέχει στις σημαντικές συσκέψεις, ενώ το Υπουργείο Υγείας μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουμε συντονιστεί και συνεργάζονται στενά, σε καθημερινή βάση. «Δεκάδες στελέχη και συνεργάτες εργάζονται πυρετωδώς, σχεδιάζοντας βήμα προς βήμα την τεράστια αυτή επιχείρηση».

Ο υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε για πλήρη διαφάνεια: «Διαβεβαιώνω το Σώμα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες, ότι θα έχουν πλήρη ενημέρωση με διαφάνεια και αμεσότητα. Ότι όλο το επιχειρησιακό σχέδιο διέπεται από τις αρχές της αποτελεσματικής, αλλά και απόλυτα διαυγούς διαδικασίας. Ότι σε όλα τα στάδια της εθνικής αυτής προσπάθειας, για τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν ακόμη και μεμονωμένα, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση και άμεση αντιμετώπιση. Ότι σε μια κοινή προσπάθεια, με εθνικό πρόσημο μπροστά, στο τέλος θα πιστεύω ακράδαντα ότι θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω», είπε.

Κικίλιας: «Δεν είναι εποχή για αντιπαραθέσεις»

Ο υπουργός είπε ότι παρακολούθησε με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων για τα θέματα Υγείας, για τα προβλήματα του ΕΣΥ.

«Θα μπορούσα να σας απαντήσω σημείο προς σημείο Και να σας πω τι παραλάβαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Όμως δεν θα επιλέξω αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι σήμερα η στιγμή για αυτές τις αντιπαραθέσεις. Τώρα είναι ώρα μάχης. Είναι οι ώρες που, σεβόμενοι τις απώλειες συνανθρώπων μας και την προσπάθεια όλης της υγειονομικής κοινότητας να αντιμετωπίσει έναν θανατηφόρο και αόρατο εχθρό, πρέπει να ενωθούμε για να κερδίσουμε την τελική μάχη αυτού του πολέμου. Και σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανένας», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Θα επισημαίνουμε τυχόν προβλήματα ή αστοχίες που πιθανόν να υπάρξουν σε μια πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο εκστρατεία εμβολιασμού. Θα είμαστε έτοιμοι να δίνουμε άμεσα λύσεις ότι και να προκύψει. Σε αυτόν τον πρωτόγνωρο αγώνα, όλα τα κόμματα έχουν τον δικό τους ρόλο και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι συνάδελφοι θα συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης και θα επιτελέσουν το καθήκον τους. Θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον πόλεμο, γιατί δεν γίνεται να χάσουμε. Και μετά μπορούμε να επιστρέψουμε στις όποιες διαφορές μας και στην όποια αντιπαράθεση. Τώρα όμως σας καλώ να στρατευθούμε όλοι στην εθνική μάχη για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι νικητές», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν