Κικίλιας: «Ανησυχούμε για την Αττική» Ποιες άλλες περιοχές της χώρας έχουν πολλά κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Στις 657 λοιμώξεις καταγράφεται ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα και στα 46 έτη η μέση ηλικία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της νεότερης απογευματινής ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Επτά περιοχές της χώρας συγκεντρώνουν κατά την τελευταία εβδομάδα τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. Αυτές είναι:   Δυτική Αττική Βοιωτία Λέσβο Κάλυμνο Ροδόπη Αργολίδα Χαλκιδική Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια η περιοχή που απασχολεί περισσότερο τους ειδικούς είναι η Δυτική Αττική.

Πρόσθεσε επιπροσθέτως ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ μειώνονται τις τελευταίες ημέρες, όχι όμως αρκετά και όσο θα ήταν ο στόχος.

«Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά αλλά μειώνεται» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι «παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας».

Σχετικά με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων στα 46 έτη, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι «Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος και ότι εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες ατόμων μεταξύ 35 και 54 ετών».

«Είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν γι’ αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή» τόνισε ο κ. Κικίλιας και υπενθύμισε: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Εμβολιασμοί Covid

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό 65.000 άτομα στην Ελλάδα, που στατιστικά αποτελούν το 0,59% του γενικού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά, που παρέστη στη σημερινή ενημέρωση για να μιλήσει για τα εμβόλια, «διανύουμε τώρα την τρίτη εβδομάδα εμβολιασμών και η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά».

«Αφού άρχισε και συνεχίζει ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ταυτόχρονα διενεργείται και ο εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είπε η κ. Τσολιά, προσθέτοντας ότι «άμεσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε δε ότι εμβολιασμοί διαξάγονται παράλληλα αυτές τις ημέρες και στους υγειονομικούς εργαζόμενους των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών.

«Η εμπειρία από τα κέντρα εμβολιασμού είναι άριστη και η διαδικασία του εμβολιασμού είναι καλά οργανωμένη ηλεκτρονικά έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

«Η εμπειρία από την πορεία του εμβολιασμού μέχρι σήμερα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια είναι ιδιαίτερα θετική και μας κάνει να αισιοδοξούμε» ανέφερε η κ. Τσολιά.