Κικίλιας: «900 καρκινοπαθείς τον Νοέμβριο πήραν τα φάρμακά τους χωρίς να στηθούν στις ουρές της ντροπής»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Με λιγότερη ταλαιπωρία προμηθεύονται τα ογκολογικά φάρμακά τους οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες στις ιδιωτικές κλινικές, ήδη από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας μέσα στο μήνα Νοέμβριο 900 ασθενείς από 11 ιδιωτικές κλινικές, προμηθεύτηκαν τα ογκολογικά σκευάσματα για τις θεραπείες τους, χωρίς να αναγκαστούν να στηθούν στις ουρές της ντροπής και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Η υλοποίηση του προγράμματος, που ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική από τους αρμόδιους, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως την έθεσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν να βάλουμε τέρμα στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις ευπαθείς ομάδες και τους βαρέως πάσχοντες. Το εφαρμόσαμε εντός δύο μηνών για τους ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία τους στις ιδιωτικές κλινικές.

Πλέον, η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων γίνεται απευθείας στις κλινικές, όπου εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα σκευάσματα για λογαριασμό των ασθενών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μήνα Νοέμβριο, πάνω από 900 συμπολίτες μας πήραν τα φάρμακά τους, χωρίς ταλαιπωρία για αυτούς και τις οικογένειές τους και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, σε 11 συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής.

Το πρώτο βήμα της υλοποίησης μιας από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα και της πρόσβασής τους στην αγωγή τους, έχει ήδη γίνει».

Κικίλιας: Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε περισσότερες ιδιωτικές κλινικές

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας που θα υπάρξει ανάγκη. Επίσης, έπειτα από συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, από τις αρχές του 2020 οι περιπατητικοί ογκολογικοί ασθενείς και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

«Στο Υπουργείο Υγείας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, ώστε να κάνουμε καθημερινά πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: ότι για εμάς πρώτοι απ’ όλους είναι οι ασθενείς και οι ευπαθείς ομάδες», καταλήγει ο υπουργός Υγείας.