Κικίλιας: 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών άναψαν τα αίματα στη Βουλή

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Με επείγουσα τροπολογία που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιταχύνει τις διαδικασίες για την πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, με σκοπό τη στελέχωση των πολύτιμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid. Για καθυστερημένες ενέργειες κατηγόρησε την κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

Παράλληλα με την ίδια τροπολογία για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές να περάσουν σε καθεστώς αναγκαστικής διάθεσης του δυναμικού τους για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας. Η τροπολογία προβλέπει σε περίπτωση που οι ανάγκες του συστήματος υγείας το απαιτήσουν, το δυναμικό των ιδιωτικών κλινικών να τεθεί αυτομάτως στη διάθεση του ΕΣΥ και κάτω από τις εντολές των Διοικητών της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).  Παράλληλα, με την επίταξη προβλέπεται και συγκεκριμένη αποζημίωση των κλινικών.

Στην ομιλία του ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι “η προσπάθεια αυτή αφορά όλους τους πολίτες, όλα τα κόμματα, όλους τους βουλευτές, όλους τους επιστήμονες, όλους τους γιατρούς, όλο το δυναμικό της χώρας. Η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες στιγμές”, σημείωσε.

Κικίλιας: “Έχουν τριπλασιαστεί οι νοσηλείες Covid – Απαιτείται στήριξη των ΜΕΘ”

Αναφερόμενος στις προσλήψεις των 300 γιατρών, διευκρίνισε ότι οι ανάγκες στις νοσηλείες ασθενών που πάσχουν από Covid έχει πλέον τριπλασιαστεί. Αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ, όπως είπε, και η μάχη που καλείται να δώσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια. “Απαιτείται αυτό το προσωπικό να στηριχθεί για να μείνει όρθια η χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας απροστάτευτος”, συμπλήρωσε.

Η τροπολογία προβλέπει την άμεση πρόσληψη από την ερχόμενη Δευτέρα -σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας- 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ για την περαιτέρω αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για γιατρούς που θα κληθούν να στελεχώσουν κλειστές -λόγω έλλειψης προσωπικού- κλίνες ΜΕΘ, αλλά και τις νέες που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο “Σωτηρία” με δωρεά της Ελληνικής Βουλής.

«Οι 200 από αυτές τις προσλήψεις αφορούν αιτήσεις και διαδικασίες που ούτως ή άλλως τρέχουν και οι 100 επιλαχόντες», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι ειδικευόμενοι που το επιθυμούν θα μπορούν να παρατείνουν την υπηρεσία τους στο ΕΣΥ. Επίσης μπορεί να παρατεθεί η θητεία ιατρών, που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης στις 31/12. Δύναται η θητεία τους να επεκταθεί αν το επιθυμούν για άλλους 6 μήνες μέχρι τις 31/6/2021, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται, επίσης, η δυνατότητα απασχόλησης και ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ.

“Πυρά” από την αντιπολίτευση για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο, ο κ. Κικίλιας δέχθηκε έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση για καθυστερημένες ενέργειες ως προς την στελέχωση των νοσοκομείων κι ενώ μαίνεται η πανδημία.

«Η ιστορία θα γράψει για σας ότι είσαστε εκπρόθεσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει τη συγκεκριμένη τροπολογία πριν από ένα ή και περισσότερους μήνες. Έκανε δε λόγο, για «γιγαντιαία ευθύνη της κυβέρνησης για το ότι η χώρα μπαίνει σε μια μεγάλη τραγωδία».

Απαντώντας στον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας καταλόγισε στον κ. Ραγκούση “μιζέρια” και “μικροπολιτική απόπειρα για ψηφοθηρία”. Υπερασπίστηκε δε τη χρονική στιγμή της κατάθεσης της τροπολογίας, λέγοντας ότι ο ίδιος “τρέχει” εδώ και μήνες τις διαδικασίες για τη θωράκιση του ΕΣΥ σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ.

Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και η κριτική που άσκησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια. Ακόμη και οι νέες ΜΕΘ στο “Σωτηρία” δεν είναι δικό της έργο, αλλά δωρεά της Βουλής, όπως είπε. “Οι ΜΕΘ που λέτε ότι στελεχώνετε, έπρεπε να είναι στελεχωμένες από καιρό και μην περιμένετε να αγκαλιάσουμε τις ανακοινώσεις σας σαν να είναι στην ώρα τους” είπε μεταξύ άλλων η κα Λιακούλη.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από την αντιπολίτευση να σεβαστεί το έργο της Πολιτείας και των γιατρών που έχουν σώσει πάρα πολλές ζωές. “Καλό είναι να μάθετε ότι σε καιρούς κρίσης πάμε όλοι μαζί” είπε ο κ. Κικίλιας. Συμπλήρωσε δε, ότι το ΕΣΥ δεν διέθετε ποτέ μέχρι σήμερα τόσες κλίνες ΜΕΘ, νέα μηχανήματα και κυρίως προσωπικό, μετά τις 7.000 προσλήψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν