Κι όμως! Στην Ελλάδα του 2015 ένα στα τέσσερα παιδιά πεινάει…

  • Iatropedia
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής –ΔΙΑΤΡΟΦΗ, του Ινστιτούτου Prolepsis και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), 6στους 10 μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής δεν έχουν όσο φαγητό θα ήθελαν ενώ 1 στου 4 πεινάει...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ φέτος εντάχθηκαν 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, δηλαδή το 10% των μαθητών και σχολείων που έχουν υποβάλει αίτηση. Συνολικά συμπληρώθηκαν 42.727 ερωτηματολόγια από γονείς των μαθητών σε σχολεία 23 νομών της χώρας. Το 54% των οικογενειών αντιμετώπιζε πρόβλημα στην αγορά όλων των τροφίμων που χρειάζεται και 21% δήλωσε ότι πεινάει. Μάλιστα, όπως φάνηκε, στο 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα ενώ σε ποσοστό 13% είναι άνεργοι και οι δύο

Κατά την περσινή σχολική χρονιά, σιτίζονταν καθημερινά 61.876 μαθητές 406 σχολείων. Εφέτος, έχουν ενταχθεί στο ΔΙΑΤΡΟΦΗ 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των μαθητών σχολείων που έχουν υποβάλει αίτηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσφέρει καθημερινά δωρεάν υγιεινά γεύματα στο σύνολο των μαθητών των σχολείων με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας.

«Η κοινωνικοοικονομική κρίση αφήνει δυστυχώς έντονα τα σημάδια της και στην πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, που είναι τα παιδιά» τονίζει η καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κυρία Αθηνά Λινού, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η σίτιση να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών …».

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.diatrofi.prolepsis.gr και www.prolepsis.gr.