Κι όμως η απραξία αυξάνει την… δημιουργικότητα!

  • Iatropedia
Το μυαλό δουλεύει με παράξενους τρόπους και ένας απ’ αυτούς είναι η... τεμπελιά. Νέες έρευνες δείχνουν πως η δημιουργική επεξεργασία γίνεται κατά το επιστημονικά ονομαζόμενο «στάδιο επώασης», δηλαδή όταν ο άνθρωπος απλώς μοιάζει σαν να μην κάνει τίποτα!

Σύμφωνα με μελέτη των Simone M. Ritter και Ap. Dijksterhuis του Radbout University της Ολλανδίας, οι στιγμές της φαινομενικής απραξίας είναι αυτές που παράγουν τις πιο δημιουργικές ιδέες. Δηλαδή, μπορεί κανείς να δουλεύει εντατικά πάνω σε κάτι και η ιδέα που θα κάνει την διαφορά να του έρθει όταν σταματήσει και χαλαρώσει, πίνοντας τον καφέ του παραδείγματος χάριν ή καθώς κάνει ντους.

Αυτές οι στιγμές που ο κόσμος μπορεί να νομίζει πως κάποιος χαζεύει, ονειροπολεί, περιφέρεται, κοινώς… τεμπελιάζει, είναι το «στάδιο επώασης» της σκέψης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που βλέπει κανείς στα βιεννέζικα ή στα παρισινά Καφέ και αναρωτιέται πως «με τόσους τεμπέληδες» μπορεί να υπάρχει τόση δημιουργικότητα σ’ αυτές τις πόλεις. Μα ακριβώς σ’ αυτή την κατάσταση είναι που το μυαλό παράγει τις πιο σπουδαίες ιδέες, λένε τώρα οι ειδικοί. Εκεί σου έρχεται η ιδέα, όταν χαλαρώνεις, και όχι όταν πιέζεσαι να την σκεφτείς…

Και σαν να μην έφτανε η τιμητική θέση που παίρνει με την επιστημονική βούλα η (φαινομενική) τεμπελιά, μία ομάδα από το University of Illinois εξηγεί γιατί τα Καφέ, και ιδίως της Βιέννης, βοηθούν τόσο πολύ την δημιουργική σκέψη. Είναι και το μέγεθος του θορύβου, λένε. Σ’ αυτά τα Καφέ δεν υπάρχει ούτε πολλή φασαρία, ούτε πολλή ησυχία, αλλά θόρυβος γύρω στα 70 ντεσιμπέλ, που είναι ο ιδανικός για το «στάδιο επώασης» της σκέψης. Σε πείραμα με εξετάσεις δημιουργικής σκέψης η ομάδα αυτή ανακάλυψε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ τα έφεραν οι εξεταζόμενοι που ήταν εκτεθειμένοι σε θόρυβο 70 dB, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο.