Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου στην Κοζάνη: Ερώτηση στη Βουλή για την υποστελέχωση και τις ελλείψεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι τομεάρχες Υγείας της ΝΔ μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου στο πλαίσιο της περιοδείας τους στη Μακεδονία.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της Ερώτησης:

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου, στην Κοζάνη.

Κύριε Υπουργέ,

Κατά την περιοδεία του κλιμακίου του Τομέα Υγείας της ΝΔ στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας (19, 20 Ιουνίου του 2017), αναδείχτηκαν πολυάριθμα σοβαρά προβλήματα σε όλες τις Υγειονομικές δομές, μεταξύ άλλων και στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου, στην Κοζάνη.

Συγκεκριμένα, προβληματική είναι μέχρι τώρα η λειτουργία του Μικροβιολογικού εργαστηρίου. Λόγω υποστελέχωσης του εργαστηρίου, ο απαραίτητος για την λειτουργία του εργαστηρίου ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός απομακρύνεται σε άλλα νοσοκομεία, χωρίς να αντικαθίσταται, με αποτέλεσμα να ευτελίζεται το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.

Την ίδια ώρα, ελλείψεις παρατηρούνται και σε φαρμακευτικό υλικό, το οποίο έχει ως συνέπεια την αδυναμία του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου να πραγματοποιήσει εδώ και 2 χρόνια τον απαραίτητο εμβολιασμό κατά της φυματίωσης στον παιδικό πληθυσμό.

Ακόμα, οι αλλαγές της υπευθύνου στη Νοσηλευτική υπηρεσία, σε συνδυασμό με τη μετακίνηση του προσωπικού σε θέσεις εκτός του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, λειτουργούν αποσυντονιστικά και διαλυτικά για τη λειτουργία του.

Τέλος, το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου, έχει καταλήξει να λειτουργεί μόνο με έναν οδηγό, ο οποίος εξυπηρετεί πληθυσμό 64 χωριών, με το υπάρχον οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τους χειμερινούς μήνες να καθιστούν επικίνδυνη τη μετακίνηση τόσο του ιδίου όσο και των ασθενών. Παράλληλα, το ΕΚΑΒ που συνεπικουρεί στο έργο, βρίσκεται 63χιλιόμετρα μακριά από το εν λόγω Κέντρο Υγείας, με αποτέλεσμα ούτε αυτό να μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες των έκτακτων περιστατικών του πληθυσμού της περιοχής.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε , έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί το ακριτικό Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου , το οποίο είναι σημαντικό για την πρωτοβάθμια κάλυψη υγείας του πληθυσμού της περιοχής;

Ο ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝΑΣ